Knjigovodstvena agencija ili samostalno vodjenje knjiga

Da li da se angažuje knjigovodstvena agencija da vodi knjigovodstvo vaše firme ili da to činite samostalno

Ako ste odlučili da preuzmete stvar u svoje ruke i pokušate da za život zaradite pokretanjem sopstvenog biznisa, svakako je veoma bitno da pažljivo kalkulišete sve troškove. Na žalost, većina malih biznisa već posle nekoliko godina propadne, ne uspevajući da donese zaradu. U zavisnosti od vrste posla, u početku možete sami da se bavite takozvanim vođenjem knjiga, odnosno knjiženjem poslovne dokumentacije. Tako ćete ostvariti određenu uštedu, ali i „ući u materiju“ i saznati dosta važnih stvari o tome kako stvari funkcionišu u biznisu. Kada pokrenete sopstveni posao, vi više nemate mogućnost da budete samo ekspert za svoju oblast poslovanja, već i za ekonomiju i finansije.

Dok knjigovodstvene usluge obavljate sami, važno je da to radite redovno i da uredno beležite sve poslovne promene. Mnogi najblaže rečeno ne uživaju u poslu priučenog knjigovođe, ali je to zadatak koji jednostavno morate da obavljate pravilno i tačno, da ne biste napravili grešku koja bi mogla skupo da vas košta i od koje možda vaš biznis ne bi mogao ni da se oporavi.

Accountant at work

Važno je da podatke ne držite u glavi i poželjno je da nabavite neki knjigovodstveni program. Profesionalni poslovni softveri kakve koriste knjigovodstvene agencije su skupi, ali se raspitajte o besplatnim opcijama, kojih na internetu ima u velikom broju. To svakako nije rešenje koje je idealno, ali je ipak mnogo bolje i brže od knjiženja uz pomoć papira i olovke.

Uvek se trudite da vam poslovni softver bue ažuriran na posldnju verziju, jer je tako sigurniji i usavršeniji.

Kada tražiti pomoć od knjigovodstvene agencije

Ukoliko vaš biznis počne da napreduje, uskoro će vam biti ipak potrebna pomoć knjigovodstvene agencije. Sa povećanjem obima posla i povećanjem broja dokumenata za knjiženje, postaćete sve više zauzeti ovim birokratskim poslom, a to je loše iz dva razloga. Prvo, taj posao postaje sve složeniji i može čak i da prevaziđe nivo vašeg znanja, a kako se posao usložnjava, tako raste i mogućnost da napravite neki previd.

Drugo, knjigovodstvena agencija bi vam u tom slučaju omogućila više vremena da se posvetite samom biznisu, a ne papirologiji. Iako je knjigovodstvena agencija još jedan trošak za vas, zapravo će se ispostaviti da je to bolje rešenje, jer je veći trošak to što vi ne stižete da se bavite svojim poslom.