Gastro patrola – hotel Crowne Plaza

Kako izgleda nedeljni ručak i švedski sto u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Šta se sve dobije na nedeljnom brunch-u u Plazi, nekadašnjem Interkontinentalu.

 

Kakav je švedski sto, odnosno nedeljni ručak u hotelu Crown plaza nas je interesovalo, jer je to najskuplji nedeljni brunch u Srbiji. Nedeljom od 12 do 17h je brunch za koji cena po osobi iznosi 1799 dinara, stim da je besplatno za decu do 6 godina, a za mališane od 6–12 godina cena ide sa 50% popusta. U tu cenu ulazi samo hrana, nije uračunato piće, kafa, sokovi, voda, koje je dosta skuplje nego u konvencionalnim restoranima, čisto da znate.

S obzirom da smo od jednog od prijatelja dobili vaučer da odemo na ručak, iskoristili smo tu jedinstvenu priliku da isprobamo švedski sto. I šta i kako smo se proveli, švedski sto u Plazi i naša iskustva sa njim, čitajte u nastavku članka.

Crown Plaza u Beogradu i nedeljni brunch švedski sto

Nedeljni brunch i švedski sto u hotelu Crowne Plaza

Hotel Crowne Plaza se otvorio 2013 godine, nakon što je temeljno renoviran nekadašnji hotel Interkontinental. Unutrašnjost je znatno promenjena i hotel je dobio dosta savremeniji izgled i dizajn, unutrašnji prostor je dramatično otvoren i oseća se mnoštvo prostora u hotelu. Lepo je sve to uradjeno, mada je stari Interkontinental po našem mišljenju imao više lux look nego sadašnja verzija hotela, koji je pravljen više za kongresni turizam nego za bogatu klijentelu i državnike. To je naš prvi utisak.

Drugi utisak nam je ulazak u restoran gde je nedeljni brunch i švedski sto u hotelu Crowne Plaza. Opšti utisak je da sam restoran deluje suviše jednostavno, svedeno u velikom prostoru, nalik na neku luksuzniju menzu. Restoran za brunch nema više onu toplinu i fancy notu koju je imao stari Interkontinental, ili onu domaću prefinjenu ušuškanost koju ima konkurentski hotel u susedstvu. Jednostavni stolovi i stolice, otvoren prostor bez pregrada i separea, sve nekako praznjikavo a u jednom delu otvorena igraonica za decu. Mada je sve uredno i na svom mestu, malo više šarma bi trebalo uneti u restoran Crowne Plaze. Naše laičko mišljenje je da teško da bi nekog poslovnog partnera doveli na nedeljni brunch, tim pre što su u okviru restorana stavili igraonicu za decu. Koncept je napravljen za porodični ručak ali je pitanje za koje porodice?

Ali koliko je sam restoran sveden i ostavlja utisak praznine, toliko je švedski sto bogat i raznovrstan. Oči su nam bile pune svakakvih djakonija i odmah možemo reći da švedski sto za nedeljni brunch ručak u hotelu Crowne Plaza vredi svake pare. I više od toga. Ako hoćete da se samo najedete, to možete da uradite na mnogo načina i za manje novca, ali ako hoćete da uživate u hrani, u takozvanoj finoj, vrhunskoj hrani, i da vam i posle svega oči ostanu gladne jer nema šansi da probate sve što ste zamislili, onda prvom sledećom prilikom otidjite u Crowne plaza u Beogradu na nedeljni ručak i švedski sto.

Mi jednostavno nismo uspeli da zapamtimo šta svega tamo ima od hrane, nemoguća je misija. Samo ćemo vam prepričati šta smo mi jeli. Naravno, od svega po malo, ali to malo je bilo i previše. Posle ručka smo bili neupotrebljivi za bilo šta drugo, osim za spavanje. Zaslugu za to ima i jedinstveno crno pivo, nefermentisano i nepasterizovano, kojim smo bili posluženi na ručku. Inače, usluga u restoranu je sjajna, diskretna, brza i efikasna, vidi se da su konobari prošli odličnu školu.

Pa, kakav je švedski sto i nedeljni brunch u hotelu Crown Plaza?

Mi vam ne bi opisivali čega svega tamo od hrane ima na švedskom stolu, a ima svačega. A i čega nema od jela, može kuvar na licu mesta da vam napravi, jer je na jednom od stolova stalno dežuran kuvar koji tu pred vama sprema neka jela, uglavnom peče meso, pravi palačinke, ali ga možete zamoliti i za neki jednostavniji specijalitet. Mi smo se u načelu odlučili samo za riblji meni i probali smo sledeće djakonije:

– čorba od sočiva (odlična preporuka kuvara)

– dimljeni živi losos sa rukolom (da nismo hteli drugo da probamo, samo bi ovo jeli)

– hobotnica u nekoj želatinoznoj masi

– krabe

– kajmak i francuski sirevi

– testenina sa gamborima

– pečeni losos komadi

– neka morska riba u povrću

– biftek u fenomenalnom sosu (iako smo jeli ribu, morali smo da probamo biftek po preporuci kuvara, i bio je sjajan)

– rolovana jagnjetina (šta ćete, imaju srpsku kuhinju, pa smo morali i to da probamo, po našem izboru i bilo je izuzetno)

– od kolača i torti smo probali odličan čiz kejk, sjajni krem brule i samo po pomalo par drugih torti i kolača

Sad, ko zna cene ovih jela može lako da sračuna koliko bi to stvarno koštalo u bilo kom restoranu, čak i po pola porcije da dobijete. Šta nam je ostalo žao, nismo probali divne svinjske butkice koje su imali u ponudi, zajedno sa srpskim domaćim jelima, kao što je podvarak, nismo probali ništa od piletine, tipa piletina sa susamom, nismo probali ni teletinu, nijednu od mnoštva salata nismo probali, mada su ostali komentarisali da su salate bajkovite. Nismo mogli ni sve slatkiše da probamo, iako smo od svega uzimali po zalogaj dva, deleći medjusobno hranu, da je ne bi bacali a da bi ipak probali što više. Od samo probanja, svi smo se prejeli.

Jedino što nam se nije dopalo, a to je produženi espreso sa mlekom koji smo naručili, jedva prolazna ocena kojom bi naša Espreso patrola ocenila spremljenu kafu.

Tako da ako nas pitate kakav je švedski sto u hotelu Crowne plaza, odgovor je jednostavan – vrhunski i bogat. Nećete zažaliti para.

Častite se nekom prilikom. Mi ćemo svakako ponoviti švedski sto u Crowne plazi.

Redakcija magazina