Kleopatra, med i badem

Ko su bile istorijske ličnosti koje su, između ostalog, upamćene i po korišćenju afrodizijaka?

 

KLEOPATRA

Čuvena egipatska kraljica i zavodnica koja je sebe usmrtila otrovom zmija bila je poznata i po tome da je trljala intimne delove mešavinom meda i badema što je raspomamljivalo Marka Antonija. Pre toga je zavela Cezara šuštavim prozirnim haljinama i senzualnim pokretima, moćno iskazujući svoju ženstvenost, ali i rafiniranim izborom hrane i pića. Kod nje je sve bilo ekskluzivno i retko tako da je uzimala i rastopljeni biser u nekoj vrsti sirćeta.

Kleopatra i korišćenje afrodizijaka

LUJ XIV

Kralj-sunce se kleo u avokado. Voleo ga je jer je osvežavao njegov libido. Nije ni čudo, svetlozelena kremasta masa avokada je zaista senzualna. Energiju mu daje oblik. Avokado sazreva u paru i kako visi na grani podseća na testise. Asteci su ga smatrali biljkom ljubavi. A ko je imao više ljubavnica i ko je mogao da opslužuje toliku svitu do sam presvetli kralj-država?

MADAM POMPADUR

Jedna od najčuvenijih ljubavnica svih vremena, favoritkinja praunuka Luja XIV, Luja XV, trudila se svim silama da zadrži interesovanje glave Francuske. U dnevničkim zabeleškama iz tog vremena piše i da je kralju dovodila mlade devojke da joj ispomažu u seksualnim igrama. Pored toga koristila je i hranu. Volela je tartufe i čokoladu a veruje se da je boca za šampanjac dizajnirana po njenim grudima. Bila je poznata i po konzumaciji pašteta, želea, kremova, ribe i jagnjetine. Za Luja XV je posebno pravila čokoladne napitke.

KAZANOVA

Kazanova, to tebi treba, ja sam samo čovek od meda, peva grupa Kerber. Reklo bi se da ni med nije za bacanje, ako se držimo priče oafrodizijacima. Ali majstor erotike, zavođenja i seksualnosti, pravi Kazanova iz osamnaestog veka bio je neprevaziđen u svim ljubavnim veštinama.

Priča se da je Kazanova svaki dan počinjao sa 50 ostriga kako bi celog dana bio seksualno stimulisan. Device je zavodio tako što im je ostrige polako sipao niz grlo.

Takođe je znao i za lepotu čokoladnih poklona te ih je obilato koristio stavljajući parčiće na usne devojaka i žena koje su postajale još slađe.

I, šta je zaključak? Da li hrana utiče na seksualno zadovoljstvo ili ne? Da li podstiče, pomaže, čini nešto posebno? „Niko nije uspeo u zavođenju samo pomoću hrane“, napisao je Manuel Vaskez Monblan, „ali dugačka je lista onih koji su zaveli pričajući o tome šta će se pojesti“ Ima istine u tome, u draženju čula, kada se usne i grlo stiskaju i otvaraju, iščekuju…Vratimo samo sećanje na Devet i po nedelja sa početka priče. Očekivanje slasti svakako ima efekta.

Još je Ovidije napisao da ne bi trebalo niko da nam prepisuje nikakve lekove ni afrodizijake jer lepoti i mladosti nisu potrebne provokacije, Seneka se sa njim složio rekavši da ako želimo da budemo voljeni, trebalo bi da volimo a ne da koristimo ljubavne napitke, lekovite trave i veštičije mućkalice a Izabel Aljende napisala da su za ženu najbolji afrodizijaci reči. G-tačka je u ušima, rekla je ona.

I to je tačno. Nema iskrica i prasaka ako nema erotike u dlanovima, nežnosti u rečima, žudnje u rukama, vatre u očima, ali, za početak zadovoljstva možemo koristiti i hranu. Pa kao u filmovima, pričama i romanima, jedući, početi gorućim pogledima pa nastaviti dalje.
Da li ćete jesti johimbu ili durijan, egzotična voća iz tropskih krajeva ili nešto što nikome nije poznato, da li ćete jedno drugom dati „samo“ jabuku ili bilo šta od gore navedenih namirnica, možda je i manje važno.

Jedino je važno da želite.

 

Ana Atanasković
www.anaatanaskovic.com