Kineska kuhinja i ljuti kupus

Recept kako se pravi ljuti kupus na kineski način tako popularan u kineskim restoranima

 

Kineska kuhinja je poznata širom sveta i na svakom koraku ćete naići na kineski restoran sa njihovom brzom hranom koje je omiljena zbog jednostavnih i ukusnih kombinacija. Kao ogromna zemlja koje je kroz istoriju bila češće gladana nego sita, domaća kineska kuhinja je postala vrlo štedljiva i efikasna. Gledalo se da se što jeftinije namirnice koriste, a kupus je jedna od njih. Kinezi vole ljuto, pa je ljuti kupus na kineski način tema današnjeg recepta.

Kako se pravi ljuti kupus na kineski način

Ljuti kupus na kineski način

 

Ljuti kineski kupus – Sastojci za 4 osobe

500 g svežeg sitno narezanog kupusa

2 šargarepe krupnije izrendane

2 crvene sveže ljute papričice ili supena kašika tucane ljute paprike

1 kašičica naribanog đumbira

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

1 supena kašika jabučnog octa

1 supena kašika soja sosa

4 supene kašika ulja

Kako se priprema ljuti kupus na kineski način

1. Iseckajte kupus sitnije. Narezanom kupusu dodajte rendanu šargarepu ljutu papričicu narezanu na kolutiće, đumbir, sol, šećer, sirće, soja sos i dobro izmešajte.

2. U dubokom tiganju – voku, sipajte i zagrejte ulje na plemanu – ili ringli ako nemate plinski šporet. Osnov kineske kuhinje je vok i prženje na vatri, otvorenom plamenu. U vok dodajte pripremljeni začinjeni kupus i pecite 5-10 minuta na jakoj vatri, uz stalno mešanje drvenom kašikom.

Poslužite kao topli prilog ili hladnu salatu. Opcije su da dodate u smesu sitno iseckano meso na trake, tada dobijete ljuti kineski kupus sa mesom.

Uživajte!