Okupacija bioskopa u 26 pokretnih slika

MLADI BEOGRADJANI OKUPIRALI BIOSKOP ZVEZDA – DA BI GA SAČUVALI

Da, to čitam u dnevnim novinama… Preneću vam da i vi pročitate, poučno je i… dira u srce!… A, pre tog, jedno moje davno sećanje na taj bioskop „zvani“ ZVEZDA…

(A zašto pišem „zvani“?… Pa, pravo da kažem, ne znam… Gore, iznad „kapije“, piše ZVEZDA, ali je do prekjuče bio zaključan, a od juče se, tu, čisti i sređuje… DAJU SE FILMOVI, BRE!!!… Filmovi u srcu-srca Beograda… FILOMOVI… DAJU SE… e, pa, moguće je!!!… )

Mladi okupirali bioskop Zvezda u Beogradu

Mladi okupirali bioskop Zvezda u Beogradu

Davno-davno… kupim 1 (jednu) kartu za bioskop ZVEZDA… da dočekam Novu 1955. godinu!… Primamljivo, dva filma za doček Nove, jedan pre ponoći, drugi posle… a – između – lutrija… glavna nagrada PEČENO PILE!…

I tako, sam, siromašan, bez zimskog kaputa, bez devojke, bez pare u džepu – sedim i uživam kao Rokfeler – DVA FILMA… „PLUS“ glavni zgoditak… ono pile…

A danas… Kad, gle!…

Svi bioskopi u centru zatvoreni… Kad, gle!… našli se entuzijasti da ga OTKLJUČAJU, SREDE i PUSTE U POGON!… BRAVO!…

Убаци слике 2

Čitam u novinama…

Ni dva dana nije prošlo od kad su mladi Beograđani „okupirali“ bioskop Zvezda, a ovo, nekad kultno mesto prestonice, već je oživelo! Popodne i večeras posetioce očekuju, čak, tri projekcije, a sutra, uveče, sala bi trebalo da bude u potpunosti opremljena!!!…

Više od 20 aktivista Pokreta za okupaciju bioskopa „Zvezda“ i danas su uzeli u ruke džogere, metle, praškove i krpe i ribali sve odaje ovog objekta koji je bio skoro deceniju zatvoren.

Podršku su im, između ostalih, pružili glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić i glumac Milorad Mandić Manda.

Ponovo radi bioskop!!!

Zanimljivo, filmovi su se još juče prikazivali u ovom bioskopu, a za sve zainteresovane pripremljene su i danas tri projekcije:

U 16.00 sati – Društvena igra (reditelj Srđan Karanović)

U 18.00 sati – Buđenje pacova (Živojin Pavlović)

U 20.00 sati – Živan pravi pank festival (Ognjen Glavonjić)

Ispred „Zvezde“, nalazi se i kutija za priloge u koje svi koji žele da ožive ovaj bioskop ostavljaju novac, a u Pokretu  za okupaciju veruju da će, koliko, već, sutra – sali vratiti nekadašnji reprezentativan izgled!…

Убаци слике 1

Mrak, višedecenijska prašina, pacovi…

– Kad smo ovde ušli, bila je gomila prašine, videli smo pacove, nijedno svetlo nije radilo. Ipak, uz pomoć električara, uspeli smo da osvetlimo objekt. Trenutno još čistimo, ali očekujemo da, već, sutra, uveče, u potpunosti sredimo salu. Uz pomoć kinoperatera, nabavili smo i projektor od 35 milimetara na kom ćemo sutra, uveče,  svečano pustiti film čija je tematika u skladu s našom pričom – objašnjava Maja Todorović, u ime ovog pokreta mladih.

U drugim novinama o istoj „stvari“ čitam…

Članovi „Pokreta za okupaciju bioskopa”, bore se da centar Beograda ne bude bez ijedne bioskopske sale, da muzeji ne stoje zapečaćeni a biblioteke propadaju…

Okupacija bioskopa „Zvezda”, u centru Beograda, „od strane“ neformalne grupe mladih umetnika „Pokret za okupaciju bioskopa”, traje već tri dana. Zauzimanjem bioskopa, oni nastoje da ovaj zapušten prostor ponovo vrate kulturi, filmskim stvaraocima i građanima Beograda.

Ovo je njihov prvi korak, kako kažu, u želji da podstaknu sve koji ne žele da centar Beograda bude bez ijedne bioskopske sale, da muzeji i galerije stoje zapečaćeni a biblioteke propadaju, kao ni da se kulturna ponuda svodi na banalnost i po koji incident.

U razgovoru za naš list, Maja Todorović, članica Pokreta, istakla je, juče, po podne, da su „okupatori” kojih je sve više, počeli sa čišćenjem i higijenskim uređenjem sale i podsetila da je slična akcija za očuvanje bioskopa u Rimu, urodila plodom pa tamošnji bioskop radi.

– Pitamo, čije je vlasništvo bioskop „Zvezda” jer smo unutra našli poziv za sud koji glasi na ime Nikole Ðivanovića. Pravno, ne znamo ni da li je prostor pod hipotekom pa su nam se neke kolege ponudile da pronađu advokata koji će da utvrdi status „Zvezde” – kaže Maja Todorović.

Todorovićeva je dodala da su se „okupatori” nadali da će Grad Beograd da reaguje, kao i Ministarstvo kulture, ali se do sad nisu oglasili.

Pored projekcija koje se održavaju od 16, 18 i 20 sati, naša sagovornica je najavila da će biti organizovane i tribine na kojima će i šira javnost moći da sazna u čem je problem.

A problem je mnogo dublji i doseže do privatizacije „Beograd filma”. „Zvezda” je zatvorena od 2007, a kao i ostalih 13 bioskopa u lancu „Beograd-filma”, doživela je tužnu sudbinu privatizacije. Polovinom februara 2008, većinski vlasnik „Beograd-filma”, postao je Nikola Ðivanović koji je za 70 odsto društvenog kapitala platio 9,2 miliona evra. Zbog sumnje da je prodajom pet bioskopa oštetio male akcionare (zaposlene u preduzeću) za više od četiri miliona evra, a budžet Srbije za više od 1,5 milion evra, Ðivanović je, s još tri osobe, uhapšen u martu 2011. Osuđen je na tri godine zatvora i novčanu kaznu, posle  dogovora o priznanju krivice. Odslužio je dve trećine kazne koja je smanjena za godinu dana.

Upravo i zbog ove privatizacije, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović smatra da su bioskopi najveći tranzicioni gubitnici u kulturi u Srbiji.

Reč Radosava Zelenovića…

– Na mnoga pitanja do sad nije odgovoreno, a posledice su strašnije nego što su bile na početku privatizacije. Ni danas ne znamo ko je odredio cenu „Beograd-filma” za privatizaciju, a znamo da su neki ljudi u tom slučaju uhapšeni i procesuirani. Ali, važnije su posledice. Zakon nije poštovan a precizirao je da ti prostori moraju da zadrže delatnost kojima su namenjeni – a to je prikazivanje filmova. Bioskopi su ostali zatvoreni a neki su pretvoreni u zgarišta, poput „Kozare” koja je gorela – podsetio je Zelenović.

Direktor kinoteke već duže ukazuje da svaki grad, od Subotice do Vranja, treba da ima svoj bioskop:

– Bioskope „Jadran”, „Kozara”, „20. oktobar”, „Balkan” i „Zvezda” treba da preuzme i sačuva Grad Beograd. Inicijativa mladih u „Zvezdi” pokazuje da kad nešto hoće da se promeni, nema te sile koja ne daje rezultat. Sad su na potezu drugi i ne treba da se stane s ovom inicijativom – zaključio je Zelenović, koji, ipak, sumnja da nešto može da se uradi jer je reč o privatnom posedu.

Akciju „Pokreta za okupaciju bioskopa” podržao je i glumac Gordan Kičić…

– Srećan sam i ponosan što su mladi odlučili da, na neki način, uzmu stvar u svoje ruke. Taj čin je odlučna volja studenata i neafirmisanih momaka i devojaka koji žele da se bave filmom. Jer, pogrešno je prepuštati se opštem osećaju ovog vremena – smatra Kičić koji je, već, bio u bioskopu i podržao „okupatore”.

Ukoliko bude potrebe, Kičić – producent filma „Ustanička ulica”, ustupiće ga mladima u „Zvezdi” na prikazivanje:

– Samo skrenuti pažnju na problem „Beograd-filma” i kulturu, po meni je odlučno – istakao je Kičić.

Okupaciju bioskopa „Zvezda”, reditelj Srdan Golubović, inače, profesor mnogima od „okupatora”, vidi „kao važan čin mladih koji su skupili hrabrosti i odvažnosti da pokažu javnosti da su protiv planskog, sistemskog i dugoročnog uništavanja kulture”:

– „Beograd film” je jedna od karika devastiranja kulturne sredine u kojoj su i „Avala film”, „Muzej savremene umetnosti“ i „Narodni muzej“, i namere društva da kultura bude nešto što nije potrebno. Ti mladi su okupirali bioskop za Beograd i sve nas. Beograd je bio kulturna prestonica, grad vibrantnog kulturnog života, a danas je došao do tog da muzeji, bioskopi, galerije i pozorišta jedva preživljavaju. Ova akcija je znak za sve nas da je alarm ne samo uključen već da je prevršilo svaku meru. Pljačkaška privatizacija koja je opustošila zemlju je na veliki način opustošila i kulturu.

Luka Bursać: Ostajemo dokle god budemo mogli

Akcija okupacije „Zvezde” je, pored čina bunta, nešto što je nužno – smatra mlad reditelj Luka Bursać, inicijator akcije, zajedno s koleginicom Minom Ðukić čiji je igran debi „Neposlušni” prikazan prve vrečeri.

– Mi smo inicijatori, a iza nas stoje radnici kinematografije, kulturni radnici, građani – izjavio je Bursać za „Tanjug“.

– Imali smo i susret sa policijom. Građani su se okupili, branili nas. Tu su se pojavili stari žitelji grada koji podržavaju akciju i mislim da to govori da je ovo nešto što se tiče svih – rekao je reditelj koji je na pitanje koliko će ostati u „Zvezdi”, odgovorio: „Dokle god budemo mogli”.
Ivan Aranđelović

Izvor: 24sata.rs, „Politika“

Priredio: V. V. M.

oOOo