AMERIČKA PALAČINKA

Recept kako se prave najbolje američke palačinke po neobičnom metodu čuvenog britanskog kuvara Džejmi Olivera. Sastojci i način pripreme palačinki

 

Ove američke palačinke su super! Umesto da budu tanke i svilenkaste poput francuskih palačinki – Crepes, američke palačinke su čudesno debele i guste, a mogu se napraviti do perfekcije bez teškoća. Jednostavno, jednostavno, jednostavno – moja Jools poludi za njima kada ih spremim.

Najbolji recept za američke palačinke Džejmi Olivera

Američke palačinke sa borovnicama su najpopularnija varijanta

Kako se spremaju Američke palačinke

Prvo odvojite jaja, stavljajući belanca u jednu posuda a žumanca u drugu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mleko u žumance i mešajte dok testo ne postane glatko. Umutiti belanca sa solju dok se ne pretvore u čvrstu vrhove. Sada ulupano belance stavite u testo i izmešajte – sada je smesa za američke palačinke spremna za korišćenje.

Zagrejati dobar tiganj koji se ne lepi (non stick) na srednjoj temperaturi. Sipajte malo vašeg spremljenog testa u tiganj i pecite nekoliko minuta dok američka palačinka ne počne da izgleda zlatna i čvrsta . U ovom trenutku posuti sa sastojcima odabranog ukusa (vidi tekst dole) palačinku na neispečenu stranu pre okretanja sa lopaticom. Okrenuti američku palačinku i nastaviti prženje dok obe strane ne budu zlatne. Američka palačinka će pečenjem narasti i dobiti izgled tortilje.

Možete napraviti Američke palačinke napraviti velikima ili malima, po svom ukusu i veličini tiganja koji imate. Možete da ih poslužite tako što ćete ih jednostavno politi javorovim sirupom, pa čak i sa malo rastopljenog maslaca ili sa kiselom pavlakom.

Akko se odlučite da američke palačinke začinite i da ih posipate sa odabranim ukusom, probajte jednu od ovih zanimljivih kombinacija za posipanje američkih palačinki…

Svež kukuruz iz klipa

Hrskava slanina ili pančeta

Borovnice – plod, slatko, pekmez

Banana

Rendane jabuke

Rendana Čoolada

… ili nešto drugo što možete da zamislite i osmislite …

PS. Američke palačinke sa borovnicama su sjajne ali morate probati kukuruz palačinke. Pod jednim uslovom – morate da koristite svež kukuruz. Da biste to uradili, uklonite spoljne listove klipa kukuruza i pažljivo pokrenite nož duž klipa – to će otpustiti sve divna zrna kukuruza – i pospite to sirovo zrnevlje preko američke palačinke, pre nego što ih okrenete u tiganju. Volim da dodam neku šnitu slanine preko mojih kukuruz palačinki, posuto sa malo javorovog sirupa. Ovo zvuči užasno neobično, ali iskreno govoreći ukus je sjajan!

Džejmi Oliver