Njeno veličanstvo punjena paprika

Brzi i najbolji recept za punjene paprike. Kako se pravi punjena paprika, omiljeno jelo na Balkanu

 

Punjene paprike su jednostavno jelo ali veoma popularno na Balkanu. Svi vole da jedu punjene paprike, mada ne i da ih spremaju, jer punjene paprike zahtevaju malo više truda i veštine da bi se dobro spremile. Napraviti ukusan nadev i valjano napuniti paprike su suština uspešnog procesa, uz dovoljno dugo krčkanja. Punjena paprika je inače veoma atraktivna za gastronomski aranžman i ukrašavanje. Na primer, može se paprika odseći u gornjem delu ravno tako da peteljka sa delom paprike, kao šeširić bude poklopac. Za poklopac se može staviti i sir, slanina, šunka, peršun.

Najbolji recept za punjene paprike

Najbolji recept za punjene paprike

Sastojci za punjene paprike

– 12 velikih paprila

– 300 grama mlevenog mesa

– 1 šolja belog pirinča

– 2 glavice crnog luka

– svež paradajz glavica

– 100 gr dimljena slanina

– 100 gr dimljena šunka

– 1 litar paradajz soka ili sosa

– beli luk glavica

– veza peršuna

Kako se spremaju punjene paprike

Oprati, izdubiti i očistiti 12 srednje velikih paprika (skoro malih).

300 g mlevenog mešanog mesa, propržiti sa 2 velike glavice crnog luka i 1 šoljicom pirinča. Tu dodati 1 kašiku vegete i 1 kašičicu bibera. Pred kraj prženja mesa dodati iseckanu na sitne kockice dimljenu domaću šunku, još minut propržiti i malo zaliti vodom. Skinuti sa vatre. Dodati u smesu iseckani beli luk, peršun i začine po želji. Nadev za punjene paprike je gotov.

Počnite da punite paprike nadevom. Ispuniti paprike da ostane oko 1 cm prazno, staviti parčence slanine, a zatim izrezano parčence od 1 paradajza da zatvorite papriku. Prelijte punjene paprike vodom do vrha. Počnite da kuvate. Nakon 1 h kuvanja kada je voda delom isparila politi punjene paprike sa paradjz sosom, malo promućkati i ostaviti da se krčka 10 minuta. Zatim sve staviti u rernu na 200 stepeni da se zapeče.

Punjene paprike servirajte uz pavlaku, tartar sos ili domaći majonez. Pije se belo vino uz punjene paprike. Uživajte!