Ko te i kako u koju boju farba

Sjajna i lepa boja tvojih zidova zavisi od fasadnih i molerskih radova. Šta treba znati o fasadi, gletovanju, krečenju, farbanju i molerisanju

Postoje razni načini i mogućnosti naglašavanja određenih delova prostorija kao i vešte tehnike koje će Vam pomoći da pokrijete ili zamaskirate svaki nedostatak. Nakon kvalitetnih molersko farbarskih radova sa sigurnošću možete reći da su završeni oni delovi građevinskih radova koji se odnose na izgradnju i opremanje prostora. Postoje kompletno oformljeni timovi na čelu sa vrhunskim majstorima koji će se maksimalno potruditi da realizuju svaki projekat i ispoštuju gotovo svaku Vašu želju i zamisao. Izbor akrilnih boja, disperzija, poludisperzija, špatulata i posebnih tehnika je isključivo na Vama, mada se uvek možete posavetovati sa stručnim licima.

Molerske tehnike i boje za zidove

Fasada i njena izolacija:

Od dobrog fasadnog izolacionog sistema zavisi Vaš kompletan dom jer je to jedina prava zaštita od vode i vlage usled kiša i snega, visokih ili veoma niskih temperatura i drugih uticaja. Estetskom izgledu bilo kog objekta najviše doprinosi upravo fasada i njen izgled. Sa kvalitetno postavljenom izolacijom i fasadom Vi ste automatski uštedeli na potrošnji električne energije naročito u zimskom periodu.

Izolacioni materijal se razlikuje po debljini i sastavu i smatra se glavnim parametrima u definiciji termoizolacionih svojstava. Kada su parametri zadovoljavajući grejna i rashladna tela su maksimalno efikasna i nema gubitaka toplotne energije ili hladnog vazduha. Izolatori su važni jer sprečavaju sve neželjene uticaje.

Majstori su Vam na raspolaganju da sve zidne površine od poda do plafona Vašeg prostora izgletuju, obruse i pripreme za krečenje, ukoliko je potrebno da Vam se ofarba stolarija, radijatori, reše problemi na fasadi, postave tapete i druge dekorativne zidne obloge od gipsa kao i primeni bilo koje od specijalnih tehnika poput španskih zidova, špatulata i dr.

Sam postupak gletovanja dovodi do potpuno ravnih zidova i eliminacije od najsitnijih do velikih nepravilnosti na samim površinama. Reč je o poslu za koje je ipak najbolje angažovati profesionalca sa uvežbanom tehnikom i izraženim kvalitetom rada kada je potrebno naneti masu. Iz tog razloga i jeste od velike važnosti kako će se podloga pripremiti i kako će vezati glet masu koja se nanese. Odabir glet masa ima direktan uticaj na potrošnju boja, koliko puta će se boja premazivati, u kojoj meri će završni postupak biti kompleksan i do kakvog finalnog izgleda će dovesti. Glet masa može se kupiti već pripremljena ili u vidu praha gde Vi sami možete da je mešate sa vodom kako bi je prilagodili za tehniku i podlogu na koju se nanosi.

U šmirglanju sve zavisi od boje koja se nanosi, površinski se šmirgla u slučaju kada se za premazivanje koristi klasična poludisperzija dok kod disperzionih i akrilnih boja šmirglanje mora biti detaljno obavljeno. S obzirom da se u tom slučaju radi o izuzetno tankim bojama mora se koristiti fina šmirgla a osvetljenje mora biti jako. Važna napomena: Kod pojedinih glet masa šmirglanje nije moguće pa iz tog razloga treba voditi računa koji materijal će se koristiti.

Šta se smatra dekorativnim radovima:

gipsani-radoviS obzirom na sve moguće savremene tehnike i bogat izbor najrazličitijih materijala mogućnosti i želje su zaista bezbrojne.

Jedna od najtraženijih i najpopularnijih tehnika jeste špatulat za sve one koji vole mermer i granit jer zidovi izgledaju upravo kao da su od ova dva materijala. Reč je o proizvodu sa visokom prozračnošću, služi kao dekoracija kada je u pitanju kompletan enterijer a može se koristiti i kada se rekonstruišu istorijski, kulturni i umetnički objekti gde je od presudnog značaja dobijanje antičkog efekta. Špatulat se koristi isključivo za unutrašnje zidove, plafone, lukove, stubove, svodove… Izgleda poput mermera, uglavnom je u jednoj boji odnosno nijansi može imati i više. Na nekim mestima je potpuno mat dok drugi hoblovani delovi imaju veliki sjaj. U pitanju je samo jedna od mnogobrojnih molerskih tehnika koja se obavlja isključivo ručno.

Nekada jako prisutna tehnika mada se i u današnje vreme često može sresti jeste španski zid. Najčešće se primenjuje kada su zidovi neravni i imaju puno nedostataka. Smatra se jako lepom dekoracijom prostora.