Patrijarh Pavle i mrvice hleba

NAŠ PATRIJARH PAVLE, SVETAC KOJI JE HODAO SRBIJOM

 

Ova priča patrijarha Pavla o hlebu – nateraće vam suze!

Patrijarh Pavle je sav život imao veliko poštovanje prema hrani o čem postoje mnoga svedočanstva, a najpoznatije je ono kad je šokirao Kofija Anana tokom njegove posete Srbiji. On je, tad, ispričao priču o mrvicama hleba i šta one znače za svakog čoveka koji nema šta da jede – a niko nije ostao ravnodušan…

Patrijarh Pavle i mrvice hleba - Patrijarh Pavle u autobusu

Patrijarh Pavle u autobusu

Pavle u gradskom prevozu: ako bi mu neko ustupio mesto, seo bi, inače, stajao bi kao i drugi putnici!… Ovo je živa istina, priređivač ovih redova, sam se, u to, uverio!

Na prijemu kod Svetozara Marovića, tadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, između ostalih, gosti su bili patrijarh Pavle i Kofi Anan.

Tokom večere, u vreme posta, za patrijarha su bili servirani riba, hleb i povrće. Kad je sve završio, imao je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo oko dvadesetak mrvica. On je tiho, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko sebe – svaku mrvu pažljivo pokupio i pojeo!

Značaj mrve hleba…

Kad je završio, upitali su ga šta, to, radi, a on je odgovorio – da svaki put tako jede – i ispričao šta je mrva hleba za svakog čoveka i šta znače u odnosu na poštovanje čoveka, života, onih koji nemaju…

– Ne znate, vi, deco moja, šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere! Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kad vidite mrvice pored stola – rekao je, tad patrijarh Pavle, a gosti su bili u šoku i zamišljeni zbog ovih reči – priča naš sagovornik.

Da je njegov odnos prema hlebu i mrvicama, zaista, bio takav, potvrdili su i manastiru Gračanica u kom je patrijarh boravio. On bi, svaki put, grdio monahinje zbog prosipanja hleba pored stola.

Arhimandrit Jovan Radosavljević u knjizi “S patrijarhom Pavlom kroz život”, objasnio je otkud toliko poštovanje pokojnog patrijarha Pavla prema hrani i od kog je, to,  naučio.

Naime, on je od oca Jakova Arsovića naučio kako se prema hrani treba ophoditi s poštovanjem i da ne treba ništa ostavljati pored tanjira, a da prosuto treba pokupiti.

Zagorela korica…

– Jednom prilikom, grickao sam koru hleba, a ono što je zagorelo, ostavio sam na kraj tanjira. Pavle me je upitao zašto sam, to, uradio, a kad sam mu rekao da neću da jedem jer je zagorelo, uzeo mi je to zagorelo parče hleba i pojeo! Tako me je zastideo bez ijedne reči, da, više,  nikad nisam ostavio mrvicu hleba van tanjira ili neko zagorelo parče – piše arhimandrit Jovan u svojoj knjizi.

Da li ćete i vi razmisliti sledeći put kad budete videli mrve hleba pored tanjira… i da li ćete se setiti reči patrijarha Pavla?…

Izvor: Telegraf.rs