Muzika dobrog raspoloženja

Italijanski kamerni sastav barokne muzike Rondo Veneziano svira fusion muziku satavljenu od klasične muzike i džez elemenata u veselom aranžmanu

 

Rondo Veneziano je italijanski kamerni orkestar specijalizovan za baroknu muziku koji svira na originalnim instrumentima iz tog perioda, ali ima i prirodatu ritam sekciju u rok  stilu: sintisajzer, bas gitara i bubnjevi. Rondo Veneziano predvodi mestro Gian Piero Reverberi, koji je i glavni kompozitor svih originalnih Rondo Veneziano numera. Neobično za savremeno vreme, dodavanje savremenih instrumenata, više pogodnih za džez, u kombinaciji sa aranžmanima Reverberija je dovelo do potpuno originalnih kompozicija. Ti kreativnii napori su rezultirali raskošnim verzijama klasičnih dela ozbiljne muzike koja su obradjivana tokom godina. Po pravilu, na svojim koncertnim turnejama, muzičari, većinom žene, svojim izgledom, haljinama i frizurama iz doba baroka, pojačavaju utisak ere baroka.

Kamerni orkestar barokne muzike Rondo Veneziano

Rondo Veneziano

U prvoj deceniji postojanja, a kamerni barokni orkestar Rondo Veneziano je osnovan 1979 godine, grupa je izvodila samo dela klasične muzike iz baroknog doba. Medjutim, u drugoj deceniji već počinju da snimaju numere i kompozicije koje stvaraju fuziju savremenih instrumenata i tonova sa starim kompozicijama klasične muzike. U svakom slučaju se drže kompozicija iz doba baroka i objavili su mnoštvo albuma koji su bili posvećeni kompozitorima iz tog doba, na kojima su izvodili njihove kompozicije ali u svom aranažmanu. Glavna odlika muzike koju izvodi Rondo Veneziano je da je to uvek muzika dobrog raspoloženja, muzika koja budi optimizam i zrači veselom notom.

U jesdnom intervjuu maestro Gian Piero Reverberi je izjavio za zvuk Rondo Veneziano grupe: „Rondo Veneziano muzika je pre svega pozitivna. Takođe, i kada se čini da je kompozicija tužna, nikad nije tužno. Uvek je naša muzika pozitivna u smislu da na kraju svega uvek postoji dobra budućnost. Tako da mislim da je i razlog uspeha Rondo Veneziano to da se sluša muzika gde ne morate da mislite negativno ili da se osećaju negativno. Ili ako se pak osećate negativno muzika bi trebalo da bude nešto što vas dovodi da mislite pozitivno.“

Kamerni orkestar Rondo Veneziano je do sada objavio 70 albuma. Poslušajmo neke od njihovih najboljih izvodjenja i arnažmana. Naš favorit je prva numera Musica Fantasia.

 

 

Rondo Veneziano – Musica Fantasia

. .

Rondo Veneziano – La Serenissima

. .

Rondo Veneziano – Odissea Veneziana

. .