Patike i trčanje

Pravilno trčanje pri rekreaciji. O čemu voditi računa pri trčanju i džogingu. Kakve patike izabrati za trčanje.

Više smo nego svesni da je danas izbor najveća glavobolja, ali sa druge strane i prednost , jer što je bolji izbor, veća je šansa da nađete upravo ono što vam odgovara i što je napravljeno kao po vašoj meri. Pronaći tako prave patike za trčanje nije ni malo lak zadatak, ali je kada pronađete šta ste tražili zadovoljstvo veće. Pre svega treba da znate da prilikom odabira patika za trčanje ne treba da pravite kompromise, jer univerzalne patike za trčanje ne postoje. Pre svega patike za trčanje treba da vam budu udobne i da odgovaraju vašem stopalu, kao i vašem koraku i gaženju.

Kakve patike izabrati za pravilno trčanje.

Kakve patike izabrati za pravilno trčanje.

Način gaženja i oblik patika za trčanje

Stil gaženja je način na koji se stopalo oslanja na podlogu u prve dve faze trčanja (oslanjanje i rad). Postoje tri stila gaženja neutralna pronacija (normal, neutral pronation), pronacija / nadpronacija (overpronation) i supinacija / podpronacija (underpronation). U neutralnoj pronaciji se postiže ravnomeran kontakt cele površine stopala gledajući u pravcu spolja – iznutra. To je idealan slučaj i ose svih zglobova su u jednom pravcu. Nema krivljenja stopala ni ka spolja ni ka unutra. Pronacija ili nadpronacija (overpronation) je takav stil gaženja gde se prvi kontakt ostvaruje sa unutrašnje strane stopala, odnosno pravac peta – palac prvi dodiruje tlo, a tek posle i ostali deo stopala. Osa zglobova noge su pomerene ka unutra. Osobe koje imaju ravne tabane obično imaju ovaj stil gaženja. Supinacija ili podpronacija (underpronation) je suprotno pronaciji, takav stil gaženja u kome se prvi kontakt ostvaruje sa spoljašnje strane stopala, odnosno pravac peta – mali prst prvi dodiruje tlo, a tek posle i ostali deo stopala. Osa zglobova noge su pomerene ka spolja. Osobe koje imaju visok luk/svod stopala imaju ovakav stil gaženja. Supinacija je kao i pronacija ne baš idealna, ali je više ljudi ima.

Prave patike za trčanje

S obzirom na način gaženja, potrebno je odabrati i prave patike za trčanje kako bi se energija trošila na pravi i ravnomeran način. U vezi sa tim potrebno je da obratite nekoliko činjenica na patike za trčanje koje planirate da kupite. Pre svega patike vam moraju u potpunosti odgovarati, znači da kada je isprobate, prošetate po radnji, potrčite, potrebno je da je udobna i da odgovara vašem stopalu. Potrebno je da je lagana i prilagođena terenu na kome planirate da trčite. Obratite pažnju na to da vam prostor u zadnjem delu patike oko pete nije preširok, jer može da dođe do stvaranja žuljeva ili izvrtanja zgloba. Prilikom aktivnosti vaše stopalo mora da se pomera, stoga patike za trčanje moraju da budu komotnije u predelu prstiju, ukoliko su vam patike za trčanje preuske mogu da izazovu grčeve u stopalima.

Fleksibilnost i odgovarajuće forme

Kako biste proverili fleksibilnost patika za trčanje potrebno je da u prodavnici kada ste bosi savijete patiku i proverite da li se savija na mestima kao i vaše stopalo, jer neujednačeno savijanje može da dovede do boli u risu i na tabanu.

Veliki svetski poznati proizvođači sportske opreme ulažu velike napore u patike za trčanje i sa raznim novitetima žele da zadovolje svačije potrebe. Upravo iz tog razloga na deklaracijama možete da pročitate za koju vrstu stopala i gaženja je namenjena koja patika. Osobe koje imaju prekomernu pronaciju su u boljoj poziciji jer im je lakše da nađu odgovarajući model patike za trčanje, dok osobe koje imaju supinaciju imaju veći problem, jer je i sam broj profesionalnih atletičara i trkača sa tim gaženjem manji, pa se i manji broj modela za njih pravi. Nemojte da vas to obeshrabri, svoje patike za trčanje ćete pronaći svakako, samo je bitno da pronađete odgovarajuću i po formi, estetici i ceni.