PUTOPIS – PARIZ U JESEN

Na put!… Nećete zažaliti, Pariz će vas dočekati kao pravi domaćin…

Koliko je verna ova reportaža, osetićete se kao da ste pravi Parižanin…

Dobro došli u Grad svetlosti!… Pošaljite mi razglednicu na Bgd., Bašta, za Velibora

Pariz u jesen - video reportaža o Parizu

Pariz u jesen

Pariz (fra. Paris [paʁi]) je glavni i najveći grad Francuske. Smešten je na obalama reke Sene u severnoj Francuskoj, u središtu pokrajine Ile-de-France, takođe poznate kao „Pariška regija“ (fra. Région parisienne). Stanovništvo grada Pariza, u svojim od 1860. uveliko nepromenjenim granicama, procenjuje se na 2,167,994 (2006.), ali metropolitansko područje (aire urbaine) naseljava više od 11,000.000 stanovnika, što je najnaseljenije metropolitansko područje u Eurozoni.

Kao važno naselje tokom više od 2000 godina, Pariz je danas jedan od vodećih svetskih poslovnih i kulturnih središta, s uticajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, nauku i umetnost, što sve doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova. U skladu s procenama iz 2005., pariško gradsko područje najveća je evropska gradska ekonomija,i peta u svetu u popisu svetskih gradova prema BDP-u.

Pariz jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, s 45 miliona posetilaca svake godine u Pariškoj regiji, od čega 60% stranih turista, koje u Pariz privlače brojne znamenitosti i atrakcije.

 

Video-prilog

Putopis PARIZ U JESEN, trajanje: 53:36 minuta (skoro sat!)

Priredio: V. V. M.

oOOo