Smog u Pekingu i konferencijski režim

Veliko zagadjenje u Pekingu zbog smoga je dovelo do toga da je zabranjeno loženje i odredjen je prinudni odmor tokom sastanka Azijsko-pacifičke ekonomske kooperacije (APEC)

 


APEC u Pekingu i bizarna borba protiv smoga

Svaki put kada se održava međunarodna konferencija, u Pekingu se objavljuje vanredno stanje i ceo grad se pretvara u „konferencijski režim“. To takođe važi za APEC nedelju, počevši od 5. novembra 2014, koja prisiljava građane prestonice da podnose neke žrtve.

Zagadjenje u Pekingu i smog konferencija APEC

Zagadjenje u Pekingu i smog

Sastanak „Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje“ je najveći međunarodni događaj za Peking posle Olimpijskih igara 2008. – i zato posebno smog i zagađenje vazduha moraju biti svedeni na minimum, tako da domaćin može spasiti obraz.

Od 7 do 11 novembra lideri 20 članica APEC se sastaju u Pekingškom regionu u okrugu Huairou. U svakom slučaju će se biti grupne fotografije ali ni u kom slučaju ne sme biti zaštitne maske za disanje na jednom od lica, u suprotnom to bi bilo previše posramljujuće za kinesku vladu kao domaćina skupa. Međutim meteorološka služba predviđa da će biti više smoga nad Pekingom i okolinom između 8. i 11. novembra. Šta s tim?

Zabrana loženja i prinudni odmor

„Konferencijski režim“ će za građane Pekinga jednostavno biti dodatno pojačan. Konkretno, to znači: svi vrtići, škole, univerziteti, vladine agencije i preduzeća imaju od 7 do 12 novembra prinudni odmor. Bolnice mogu biti otvorene tokom ovog perioda samo pola dana. Peking kao i susedni grad Tianjian ima čak zabranu loženja! Sve do završetka samita APEC.

Čak i mrtvi ne nalaze svoj mir u Pekingu za vreme održavanja APEK. U Kini je tradicija da se veš pokojnika spaljuje, kako bi imali dovolnjo toga za obući nakon zagrobnog života. U današnje vreme to obavljaju krematorijimi nakon kremacije. Ova ceremonija se sada ne sme izvršavati i to 2 nedelje pre, tokom, i 2 nedelje nakon sastanka APEC u Pekingu.

Ali kampanja protiv smoga takođe ima i prednosti: Zakonska obaveza donosi dobru zaradu turističkim agencijama jer cvetaju vansezonski kratki izleti.

Na internet forumima pak, pljušte šale:“ Što nije svaki dan samit APEK-a, da imamo svaki dan odmor. „

 

Izvor teksta: Nemačko izdanje Epoch Times-a

Prevela: Zorica Nedeljković