Knjigu u šake pa čitaj…

MRŽNJA, PRIJATELJSTVO, UDVARANJE, LJUBAV, BRAK…

Ovo je naslov zanimljivog romana Alis Manro u izdanju AGORE, predstavljamo isečak  iz knjige, strana broj 314.

 

Alis Manro, kanadska književnica koja piše na engleskom jeziku. Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2013. i Man Booker International nagrade 2009. za životno delo. Takođe je trostruka dobitnica kanadskog priznanja Governor General’s Awards za fikciju…

Bravo, Alis!… Sve najbolje, od sveg srca… iz BAŠTE BALKANA (mi volimo da čitamo!)…

Kanadska književnica Alis Manro dobitnica nobelove nagrade za književnost

Alis Manro

Ova kjiga govori o ljubavi i braku kao skupu raznolikih mernih jedinica iz naslova knjige, koji su u životu idealnog para.

KAKVE ODEĆE IMA U OVOM KNJIŽEVNOM ORMANU?

Svakakve. Ova književnica neverovatnim humorom, začudnom erudicijom i sposobnošću se zavlači „ispod noktiju“ i to mesto uzbudljivo opisuje vodeći čitaoca preko kanadskih pustopoljina do supružinske tajne – pupkom spojenih sijamskih blizanaca, ali i zakletih neprijatelja.

PUTEVI OVE KNJIGE VODE: do zgrčenih sudbina ženskih i preterano opruženih zbitija muških likova. Znate onu veštinu kad nešto mrtvo počinje da se kreće pred vašim očima. Tako Alis (bliska kao tetka nam, sestra, bračna družbenica) oživljava sve što je pretilo da se nikad ne pomeri uključujući, pre sveg, supružnike koji, kao najteže breme što ih zakucava u zemlj, na leđima nose ljubav.

PRVA REČENICA: „Dosta davno, pre nego što su ukinuli brojne lokalne vozove, u Železničku stanicu je ušla žena visokog pegavog čela s čuperkom crvenkaste kose da se raspita kako bi nameštaj mogao da se utovari i preveze železnicom.“

ZNAČENJE NASLOVA OVAKVE KNJIGE PORUČUJE: dovoljno životnog šarenila da se od tih ljupkih krpica sašije venčanica, malo tesna kad se sedi, malo kratka kad se stoji, ali privlačna kad se u njoj leži.

KAD BI OVA KNJIGA BILA HALJINA: na njoj bi najupadljiviji bili karneri koji pokazuju da autorka jednako vodi računa o vrsti materijala i obliku tela za koje šije.

KNJIGE IZ ISTE PORODICE: „Bekstvo“, „Previše sreće“, „Životi devojaka i žena“ Alis Manro, priče Edne O’Brajen, roman Siri Hustved „Sve što sam voleo“.

IDEALAN ČITALAC OVE KNJIGE JE: onaj koji u sebi spaja tinejdžersko doba i zrele godine, apstinenciju i bekrijanje, otporan muški i nežan ženski pol.

Alis Manro

Alis Manro

Autor teksta: Ljubica Arsić

Izvor: blic.rs (dodatak: knjiga), http://sr.wikipedia.org

Priredio: V. V. M.

oOOo