ČAPLINOV ŠTAP – ZALOG TAJNE LJUBAVI

Na današnji dan, pre 37 godina, preminuo je Čarli Čaplin čiji je štap Jugoslovenskoj kinoteci poklonio domaći filmski autor koji je želeo da ostane anoniman

Čarli Čaplin, jedan je od najpoznatijih Roma svih vremena
Bio je Mala skitnica, ali i Velik diktator. Publiku je osvajao tužnim očima, komičnim gegovima i blistavim dečačkim osmehom. Dovoljno je reći Čarli Čaplin – i da, već, znate o kakvoj glumačkoj veličini je reč!…Na današnji dan, pre 37 godina, u svom domu, u švajcarskom mestu Veveu, u 88. godini, preminuo je ovaj velik umetnik i jedna od najznačajnijih autora u istoriji svetske kinematografije.
Komičar Čarli Čaplin i Čaplinov štap koji je u Beogradu u Kinoteci

Čarli Čaplin i njegov štap koji je sad u Beogradu

Ser Čarls Spenser Čaplin (engl. Sir Charles Spencer Chaplin), poznat kao Čarli Čaplin (16. april 1889. – 25. decembar 1977), bio je američki filmski glumac, režiser i kompozitor, jedan od najvećih komičara svih vremena. Vešto je vladao mimikom i slepstikom. Njegove komedije su mešavina vodvilja, pantomime, improvizacije i cirkusa, a likovi koje je igrao – hiperaktivni klovnovi koji žive u svojim nerealnim, haotični svetovima, gde opšta logika ne važi, puni gegova i ne baš prijatnih iznenađenja, nose vrećaste pantalone, polucilindar i nekoliko brojeva veće cipele.[1] Dobitnik je Oskara za najbolju muziku za film Svetlosti pozornice iz 1973. godine, i dva počasna Oskara. Njegovim najpoznatijim filmom se smatra Veliki diktator iz 1940. Američki filmski institut ga je stavio na deseto mesto na listi 100 najvećih glumaca dvadesetog veka.Čarli Čaplin je jedno od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma, i najveća filmska zvezda do kraja dvadesetih godina dvadesetog veka.Ali, retko ko zna da se u Jugoslovenskoj kinoteci, u Beogradu, već tridesetak godina, nalazi jedan od štapova Čarlija Čaplina. Oni koji su upućeni u to kojim putevima je štap stigao u naše krajeve – i dalje poštuju džentlmenski dogovor i o tom ćute.– Svaki muzej na svetu krije neku svoju tajnu pa tako i mi. Štap smo dobili od jednog našeg filmskog radnika. Njemu ga je kao zalog ljubavi darovala dama s kojom je bio u vezi. Kad je između njega i te dame „pukla tikva”, odlučio je da štap pokloni našoj Kinoteci, ali, u zamenu – da se ne sazna ko je darodavac! Pristali smo na takav dogovor – kaže Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Štap je „smešten“ u posebnom staklenom odeljku, u muzeju Kinoteke. Iznad njega je šešir nalik onom koji je Čaplin nosio u većini svojih filmova.

– Štap je najverovatnije izrađen od bambusa, a na vrhu ima izrezbarene dve glave. Nisam siguran jesu li ljudske ili životinjske – ističe Zelenović.

Prema rečima našeg sagovornika, Čaplin je bio prva megazvezda.

– On je doprineo da film iz tehničke atrakcije, iz cirkuske zabave – pređe u domen filmske umetnosti. Insistirao je na kratkim i zanimljivim formama, manje-više smešnim, ali, s druge strane, vrlo ozbiljnim. Bio je i ostao ljubimac velikog broj generacija koje vole film. Znamo ga kao glumca, ali on je bio i producent, scenarist, kompozitor i odlično je svirao na nekoliko instrumenata. Čaplin je jedan od retkih glumaca koji je svojim filmovima još u prvoj polovini 20. veka ostvarivao milionske promete – kaže Zelenović.

Koliko je Čarli Čaplin značio filmu, u svojim memoarima je zabeležio komičar Baster Kiton ističući da je Čaplin najveći komičar koji je, ikad, postojao i najveći reditelj komedije.

Čaplin je, za života, snimio i režirao dvadesetak filmova, dobio je „Oskar“ za muziku, za film „Svetlosti pozornice” i dva počasna priznanja Američke filmske akademije.

– Bio je jedan od onih koji su pomerali granice filma i ostavili neizbrisiv trag u kinematografiji. Ne sećam se, nažalost, kad sam na našim televizijama gledao Čaplina, a bila bi šteta da nove generacije na znaju ko je Čarli Čaplin – napominje Zelenović.

Autor teksta: B. Vasiljević

Izvor: politika.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo