ČUDNA NOVA GODINA

Razni čudni običaji proslave Nove godine širom sveta. Čudne tradicije novogodišnje večeri

 

Šta ćete nositi za Novu godinu? To je otprilike već rešeno propisanim društvenim kodeksom…ali da živite u Južnoj Americi, podrazumevalo bi se da nosite samo donji veš. Oni kojima fali ljubav osvrću se jarko crvenoj, dok oni koji priželjkuju novac, biraju žutu boju. Tako se provode lude i nezaboravne noći na jugu.
Gde god bili i šta god nosili, Nova godina predstavlja poseban momenat za sve nas… momenat kada možemo da krenemo iz početka, postavimo nov kalendar i nadamo se boljim vremenima. To je konačno vreme kada sa sebe skidamo breme greške, zakopavamo ratne sekire, jednostavno, okrećemo novi list.

Hogmany proslava Nove godine u Škotskoj

Hogmany proslava Nove godine u Škotskoj

Zato se u većini država ova manifestacija dočekava uz osmehe, svi su u duhu optimizma, uživaju uz vatromet i piće. U nekim delovima sveta, međutim, doček nije baš ono na šta smo navikli ovde na brdovitom Balkanu.

Na Filipinima, na primer, odeća sa motivima tufne priziva dobre duhove i osigurava prosperitet i sreću. U Španiji se brzo jede grožđe, 12 puta u skladu sa satom i tako se slavi dolazak Nove godine, iz istih razloga kao na Filipinima. Čitave mase ljudi okupljaju se po trgovima i zajedno dele ovaj veoma intrigantan običaj.

U drugim državama, međutim, novogodišnji praznici se fokusiraju na teranje zlih duhova iz prethodne godine, tako da bi novi mogli da se pojave čisti i neiskvareni. Prečišćavajuća moć vatre se često koristi u takvim ceremonijama. Škoti proslavu Nove godine nazivaju „Hogmanaj“, a tada muškarci paradiraju vitlajući ogromnim plamenim kuglama iznad glave. Panama je još jedna lokacija gde nailazimo na čudne običaje – oni spaljuju figure poznatih političara i ličnosti na ogromnim uličnim lomačama. Kolokvijalno, to se naziva „munjeko“, a čak su i osvajači zlatnih medalja na olimpijadi podložni lomači! Teranje duhova nailazi na civilizovaniji pristup u Danskoj, gde se skače sa stolica u ponoć.

Kako god se nama činili ovi običaji, oni predstavljaju sastavni deo tih kultura, a to nije teško priznati i ceniti.

To nije sve, doduše, u Južnoj Africi su se odlučili za mnogo opasniji i možda čak i bespotreban metod bacanja kućne tehnike kroz prozor.

Kolumbijanci su veoma optimistični i želji puta izgleda, jer se tokom Nove godine šetaju po ulicama sa praznim koferima, time navodno prizivaju uzbudljiva putovanja i promenu u životu.
Japanci ne prizivaju promene, oni se oblače u kostime, zavisno od toga koja životinja predstavlja godinu po zodijaku (2014. godine, to je bio konj). Tako obučeni i u svečanom raspoloženju, okupljaju se ispred hramova, gde zvona zvone 108 puta u skladu sa tradicijom.

Možemo pričati o raznim tradicijama u nedogled, ali je možda najbolje da neke od ovih probate ove godine…ko zna da li tu ima nešto više od priče.

P.S. Topao savet, manite se Južne Afrike.

 

Strahinja Ristić

Izvor: www.Novagod.com