Da li nas Google uvodi u novu eru interneta?

Možda ste već čuli da je YouTube video servis (koji je u vlasništvu Google-a) najavio uvođenje mesečne pretplate, kako bi poštedeo svoje korisnike oglasa koji umeju biti veoma iritantni. Dakle, nije obavezno plaćati za korišćanje YouTube-a, ali ako ne platite biće vam servirani oglasi kao i do sad.

 

Pre izvesnog vremena Google je lansirao novi koncept po imenu Google Contributor. U suštini to je slična stvar kao i pretplata za YouTube, a pre nego što počnete da negodujete i odmahujete rukama treba razumeti kako Google posluje.

Google Contributor

Google je jedna od najvećih kompanija u svetu i mnogi ga  sa pravom nazivaju „kralj interneta“. Svoju imperiju Google je sagradio upravo na pretraživanju i oglasima. Preko 97% svog profita Google ostvaruje upravo prodavanjem oglasa, odnosno pomoću sveje AdWords platforme za oglašavanje. Ukoliko bi ljudima ponudili besplatnu opciju za blokiranje oglasa makar samo i vizuelnih (baneri), celo njihov sistem zarađivanja bi pao u vodu. Jer od nečega se mora živeti. Zbog toga Google uvodi komercijalizaciju nekih usluga, i pruža svojim korisnicima izbor. Treba pomenuti i da već postoje slični programi koji blokiraju oglase i neki su besplatni.

Google Contributor još uvek nije pušten u „široku upotrebu“ već se i dalje nalazi u test fazi. Da biste mogli da učestvujete u ovom programu potrebno je da prvo zatražite i dobijete pozivnicu. Takođe, Google Contributor nije raširen na ceo web. Još uvek je mali broj web sajtova koji učestvuju u ovom programu, ali nema sumnje da će njihov broj jako brzo rasti.

Google Contributor je prilično jednostavan za aktiviranje i upotrebu. Zahvaljujući ovoj „pretplati“ moćićete da koristiite web bez oglasa koji vam odvraćaju pažnju od sadržaja koji pretražujete. Google smatra da će uspeti da „pročiste“ internet  i da će se ovako izdvojiti samo kvalitetan sadržaj.

Ovakav vid zarade isključivo putem online marketinga nije ništa novo i već se godinama koristi  u raznim oblastima (video igrice), gde korisnik dobije kompetan proizvod besplatno, ali zato mora da „istrpi“ oglase koji ga možda ne zanimaju. Međutum, interesantno je to što je jedan džin kao što je Google odlučio da se oproba u ovakvom načinu poslovanja.

Srećom, paketi pretplate i nisu toliko skupi. Cena se kreće od 1 do 3 dolara na mesečnom nivou. Google je izjavio da će sav prikupljeni novac biti podeljena između web sajtova koji učestvuju u ovom programu.

Zbog toga se postavlja pitanje da li je ovo početak neke nove ere, u kojoj ćemo za sve veći broj usluga koje smo do sada uzimali “zdravo za gotovo” morati da plaćamo? Kakav je vaš stav o ovome? Da li i vama toliko smetaju Google oglasi da ste spremni da platite samo da ih ne gledate?