NOVA GODINA I MORE

Gradovi kao Budva, Kotor i Herceg Novi mogu vam prirediti nezaboravan doček Nove godine na moru

 

31. decembar se bliži. Gde ćemo za doček Nove godine? Zna se.. klub, splav, kućna žurka …

Ma je li uvek tako? Šta kažete na doček Nove godine na moru? Na to verovatno nikada niste pomislili. Ali, u ovom svetu u kojem je, slobodno možemo reći, sve naopako, zašto ne bi bila i Nova godina naopaka. Zašto moramo na more ići samo leti? More lepo miriše i ima pozitivne efekte na zdravlje i u sred zime. Plus, za one koji su željni odmora, ništa bolje i lepše od malih, primorskih gradova zimi. Oh sva ta tišina, vino i riba… mirne šetnje i razgledanje istorijskih i kulturnih zaniljivosti bez one iritantne gužve koju leti nikako ne možemo izbeći.

Kako izgleda Doček Nove godine na moru

Kako može da izgleda Doček Nove godine na moru

Sada se ne čini tako odbojno zar ne? Zamislite samo, šetnja Herceg Novim u jutro 1. Januara. Sve njegove lepote možete videti bez da se sudarate sa milion turista i bez da slušate neprestanu ciku i viku male i razuzdane dece. Turistički vodiči će biti koncentrisani samo na vas.
Doček Nove godine na moru- neobično, lepo i korisno.

Ukoliko ste ipak neko ko voli da ide na žurke, i doček Nove godine provede u tom stilu, nije ni to nešto što na moru ne možete naći. Pa zaboga, i ljudi tamo slave doček Nove godine. I tamo ima mladih, i provoda željnih ljudi. Skoknite do Budve. Tamo sigurno ima neka žurka ili neki klub koji će privući vašu pažnju.

Vidite, razlozi za provesti doček Nove godine na moru su beskrajni. Dok letujete u Herceg Novom, sigurno vam nije ni palo na pamet da se popnete uz sve one stepenice i istražite grad i ono što on nudi, osim šetališta. Ili ako vam i jeste palo na pamet, vrućina i more turista vas je sprečilo. Ali evo, pogledajte kako doček Nove godine u Herceg Novom, može pomoći da upoznate tu tako blisku „prestonicu istorije“

STARI GRAD: penjanje uz sve te stepenice, dovešće vas baš tu. Videćete prelepe građevine Herceg Novog koje će učiniti da se osećate kao da vas je neko vratio pravo u Srednji vek.

Tu će te videti Sahat kulu, glavni gradski trg – Trg Nikole Đurkovića, zatim stepenište kralja Tvrtka ispod Sahat kule, Trg Hecega Stefana (koji je od tamošnjeg stanovništva, češće zvan Belavista).

LAZARET: atraktivna i divljenja vredna građevina, koja je, u osamnaestom veku, kada je i izgrađena, činila glavnu zdravstvenu ustanovu za celu Boku Kotorsku. Ona se nalazi u malom naselju, zvanom Meljine. U dvorištu Lazareta, naći će te kapelu Svetog Roka. Kada izađete ispred Lazareta, videćete dva pristaništa, jedno malo, i jedno veliko, sa lukobranom. Kako ova pristaništa rade, pažnja se može obratiti samo zimi, leti ih sve drugo nekako zasenjuje,a u stvari, trebalo bi da bude obrnuto.

PLAVA ŠPILJA: jedna od najtraktivnijih pećina u Boki Kotorskoj. Nalazi se nadomak Herceg Novog, na poluostrvu Luštica. Njena tavanica je visoka devet metara, a dubina četiri metra. Ime je dobila po neverovatnoj plavoj boji, koja isijava iz njene vode u dodiru sa dnevnom svetlošću.

Možda nećete moći da plivate kroz Plavu špilju, ali moći će te mnogo bolje da uživate u njenim bojama i slušate o njenim posebnostima.

Doček Nove godine u gradu je odličan.

Doček Nove godine na moru – posebno i nezaboravno iskustvo. Uvek u životu treba da težimo kao jedinstvenim i nezaboravnim iskustvima.

 

Dragana Milačak

Izvor: www.Novagod.com