Espreso kafa i C kafe

Nekadašnji kafe Ceger a sada C kafe kod Kalenić pijace u Beogradu je zadržao goste ali i kvalitet espreso kafe sa sojinim mlekom.

 

C kafe je naslednik nekadašnjeg fancy kafea Ceger koji se preselio na novu lokaciju kod Narodne biblioteke. Inače je okolina pijace Kalenić popularno mesto za beogradske snobove i sve one pozere koji žele da se vide i ogledaju sa drugim blejačima. Na tom mikro regionu postoji nekoliko popularnih snobovskih mesta i Ceger je bio jedno od njih a nasledio ga je C kafe. Ono slovo C u imenu je direktna asocijacija na nekadašnji Ceger, no mi nismo došli da bi raspravljali o istoriji beogradskih kafića nego da bi popili espreso kafu.

C kafe - produženi espreso sa sojinim mlekom

C kafe – produženi espreso sa sojinim mlekom

S obzirom da je bio petak, dan kada verni pravoslavni narod u Srbiji posti, naručili smo produženi espreso sa sojinim lekom. Na našu radost, imalu su i sojino mleko i dobru kafu, pa smo se usredsredili na testiranje kafe. Sam C kafe je kafić bez nekog identiteta, retro drvenih i neudobnih stolica, sa celim zidom do ulice koji je u staklu, pa se svi mogu prikazivati šetačima koji idu do pijace. Korektan ambijent ali ne nešto što bi nas ushitilo, ali ljudi nalaze neku draž u njemu. Tu se vidi koliko je bitna lokacija i publika.

Espreso patrola ocene espreso kafe – produženi espreso sa sojinim mleko i C kafe

Testirali smo kvalitet espreso kafe u C kafe-u na Kalenić pijaci u Beogradu. Evo kako smo ocenili spremljeni espreso:

Marka espreso kafe: Molinari

Spremanje kafe: Odlično

Mlečna pena: Odlično

Espreso sa sojinom mlekom: Imaju

Šoljica zagrejana:  Ne, mlaka

Šoljica izgled: Šarmantna

Espreso set sadrži: Espreso kafa i čaša vode

Ukus: Odličan ukus kafe, za nijansu razblažen

Cena: 145 dinara

Generalna ocena: Odlično

Zaključak za espreso kafu u C kafe-u:

Nekako imamo sreću sa Molinari kafom, gde god naidjemo na nju tu se sprema i dobar espreso i još imaju i sojino mleko. Sam C kafe nam nije zanimljiv jer je pomalo zagušljiv, tesan i bučan, ali beogradska ekipa ga je doživela kao fancy mesto, pa se i mi nekada nadjemo u njemu. Da ne propustimo da budemo vidjeni :-)

Naša preporuka: Samo jako zagrejati šoljicu, sve ostalo je odlično.

. . .

Espreso patrola je nezavisna akcija sajta Bašta Balkana kojim se ocenjuje kvalitet kako se sprema produženi espreso sa mlekom i espreso kafa u Beogradi i Srbiji. Nenajavljeni o bilazimo kafiće i restorane i testiramo kako rade baristi i kakav espreso prave, kakva je usluga i izgled espreso kafe, sve u cilju da se podigne kultura pijenja espresa u Srbiji.