FABRIKA KAFE U BEOGRADU

Lanac kafića Cafe & Factory je poznat po kafi. Espreso patrola je posetila njihov objekt kod Inexa da bi probala produženi espreso sa mlekom

Cafe & Factory je poznat lanac kafića u centru Beograda koji pravi, meša, služi i prodaje sve vrste kafa. Pre svega se radi o klasičnom kafiću prepoznatljivom po crvenoj boji unutrašnjosti i mlinu za kafu koji radi i pravi zaglušujuću buku uvek kada neko dodje da kupi mlevenu kafu koju oni prodaju. To im je ogroman minus jer je buka nesnošljiva i propade vam svaki doživljaj pijenja kafe uz takav atak na uši. Zato ih mi više ne posećujemo, nećemo da izgubimo sluh.

Inače, kao što i samo ime kaže – Kafa i Fabrika, koncept kafića je proizvodnja sopstvene kafe. Za tu svrhu su angažovali poznatog italijanskog baristu koji je osmislio mešavine kafa, naučio ih kako da prave espreso i kapućino. Od starta je Cafe & Factory postalo popularno okupljalište i fancy mesto, što zbog kafe i lokacije, što zbog priče da iza njegovog nastanka stoji bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas koga smo u kafiću i videli ranije kako sedi.

Caffe and Factory - produženi espreso sa mlekom

Caffe and Factory – da li je ovo produženi espreso sa mlekom ili kapućino?

Espreso patrola ocene espreso kafe – produženi espreso sa mlekom Cafe & Factory

Testirali smo kvalitet espreso kafe u kafeu Cafe & Factory kod starog Inexa u Beogradu. Evo kako smo ocenili espreso:

Marka espreso kafe: Sopstveni brend

Spremanje kafe: Odlično

Mlečna pena: Gusta, tvrda – odlična

Espreso sa sojinom mlekom: Nismo naručivali

Šoljica zagrejana – Da, vrela

Šoljica izgled – Velika za produženi espreso sa mlekom

Espreso set sadrži: Espreso kafa i čaša vode

Ukus: Izvanredan

Cena: 175 dinara

Generalna ocena: Odlično

Zaključak za espreso kafu u kafeu Cafe & Factory: 

Cafe & Factoryzna da napravi odličan napitak od kafe. Po spremanju pene za kafu su medju najboljima u gradu, kafa im ima ukusnu aromu. Jedino što nam smeta je što kada tražimo produženi espreso sa mlekom dobijemo kapućino. Razlike izmedju ta dva napitka nema kod njih. Produženi espreso sa mlekom im je zaista ukusan pa ne pravimo problem, ali bi trebalo da ima više kafe a manje mleka u njemu, odnosno da sipaju manje tečnosti u šolju a ne da ona bude ispunjena do vrha, kao kod kapućina.

Naša preporuka: Samo bi smanjili za 1/3 količinu tečnosti za produženi espreso sa mlekom u šoljici. I izbacili bi mlevenje i vakumiranje kafe iz lokala, buka je neopisiva, para uši i nanosi povrede bubnim opnama. Ostalo ne dirati.

. . .

Espreso patrola je nezavisna akcija sajta Bašta Balkana kojim se ocenjuje kvalitet kako se sprema produženi espreso sa mlekom i espreso kafa u Beogradi i Srbiji. Nenajavljeni o bilazimo kafiće i restorane i testiramo kako rade baristi i kakav espreso prave, kakva je usluga i izgled espreso kafe, sve u cilju da se podigne kultura pijenja espresa u Srbiji.