Holandija – zemlja kanala, lala, vetrenjača, klompi i bicikala

Holandija je nesumljivo jedna od najlepših zemalja u Evropi. Poznata je pre svega po prelepim poljima lala, tradicionalnim klompama najrazličitijih dezena i boja i po fantastičnim vetrenjačama koje su jedna od omiljenih atrakcija za turiste širom sveta.

 

Holandija je jedna od najčešćih tema koje studenti i srednjoškolci uzimaju za svoje stručne radove iz oblasti turizma ili iz oblasti geografije. To nije slučajno jer je ona nesumljivo jedna od najlepših zemalja u Evropi. Poznata je pre svega po prelepim poljima lala, tradicionalnim klompama najrazličitijih dezena i boja i po fantastičnim vetrenjačama koje su jedna od omiljenih atrakcija za turiste širom sveta. Pored toga, ovu zemlju karakteriše i više zanimljivih činjenica kao na primer da su Holanđi najviši narod na svetu i da su svetski šampioni u bejzbolu.

holandija 1

Rembrant, Jan Vermer i Vinsent Van Gog samo su neki od čuvenih slikara rođenih u Holandiji. Amsterdam u sebi čuva i zapanjujuću kolekciju od preko 200 slika, skica, crteža i beleški čuvenog Van Goga u muzeju koji upravo nosi njegovo ime. Jedna od najpoznatijih spisateljica prošlog veka Ana Frank u svom ličnom dnevniku najjasnije predstavlja šta su preživljavali obični Jevreji tokom Holokausta. Poseta njenoj kući u Amsterdamu je zaista posebno iskustvo, jer posetioci mogu videti mali prostor u kome su Ana i njeni roditelji živeli kao izbeglice i verno zamisliti njihov život i sve događaje opisane u knjizi.

Ova mala zemlja na severu Evrope nudi zaista fascinantu mešavinu seoske, tradicionalne i moderne kulture. Zauzima deltu ušća tri velike reke koje se u njoj ulivaju u Severno more. Naziv ove predivne zemlje (Nederland) u bukvalnom prevodu znači „zemlja pod vodom“. Da ne postoje kanali koji kroz Holandiju prolaze kao krvotok ona bi se najverovatnije pretvorila u morsko dno. Svaki od ovih kanala krase i mostovi koji im daju posebnu draž. Samo Amsterdam  ima 1281 most. Jedna od glavnim zanimljivosti vezanih za Holanđane jeste da od njih  16 miliona skoro 1,2 miliona su ribolovci koji uglavnom pecaju ispred svoje kuće. Verovatno Vam nije poznato da više od četvrtine površine Holandije je ispod nivoa mora, a da se najviša tačka ove zemlje zove „planina“ i visoka je svega 323 metra.

holandija 2

Ono što svaka dama verovatno već zna jeste da je Holandija i najveći izvoznik cveća u svetu. Holandska berza poseduje nekoliko aukcijskih kuća gde se sakuplja i prodaje cveće kako iz svih delova Holandije tako i iz svih delova sveta. Najveća od pomenutih aukcijska kuća smeštena je u gradiću Alsmer, nedaleko od Amsterdama. Svi zaljubljenici u cveće su verovatno čuli i za Kukenhof – najveću cvetnu baštu u svetu. Ova bašta koja se naziva i baštom Evrope i u njoj se godišnje zasadi skoro 7 miliona vrsta različitog cveća.

Vetrenjače takođe čine jedan od zaštitnih znakova Holandije. Pored njihove primarne namene – mlevenja žita, vetrenjače su imale i veoma bitnu ulogu u Drugom svetskom ratu. U vetrenjačama u Holandiji, gde skoro nema šuma i brda, bila su skrovišta pokretu otpora, a njihova krila postavljena pod određenim uglom su upozoravala na opasnost. Danas ih je nažalost ostalo samo oko hiljadu, a nekada ih je bilo više od deset hiljada. U Amsterdamu su trenutno od njih osam postojećih samo dve otvorene za posete kako bi sačuvale svoj izvorni oblik.

Na periferiji Amsterdama postoje i danas najstarije radionice u kojima se prave klompe na starinski način. U Holandiji ih možete naći na svakom koraku. Kao suvenir ili odevni predmet, mogu se naći u nebrojeno oblika i boja. Drvene klompe Holandije predstavljaju večnu inspiraciju mnogih umetnika širom sveta.

holandija 3

Holandija je pored mnogih tradicionalnih tekovina ipak i moderna evropska zemlja, čiji su stanovnici poznati po svom liberalnom duhu. U njoj ravnica preovlađuje što je čini više nego pogodnom za biciklizam, izuzetno korišćen vid saobraćaja u Holandiji, a upravo i mnogi turisti celu Holandiju obilaze na biciklu sa velikim užitkom.  Ovo je definitivno biciklistička zemlja, jer je preseca mreža od čak 17,000 kilometara biciklističkih staza. U ovoj neobičnoj zemlji postoji više od  18 miliona bicikala, što je tri puta više nego automobila.

Za kraj bismo sa Vama podelili par opštih ali opet zanimljivih informacija o Holandiji. Zvanični jezik je holandski dok je drugi zvanični jezik frizijski, koji se govori u severnoj provinciji Friziji. Katolicizam je najbrojnija religija u Holandiji, dok je druga po zastupljenosti islam. Verovatno niste znali ni zanimljiv podatak da je holandska nacionalna himna najstarija himna na svetu i to da je napisana davne 1568. godine, a usvojena 1932. godine. Sedište holandske vlade i kraljevstva, kao i međunarodnog suda pravde je u Den Hagu i čini veliku atrakciju za sve autentične ljubitelje arhitekture.