HRANA ZA SREĆU

Za više sreće u Novoj godini – hrana za Novu godinu koja donosi sreću. Koje jelo se smatra za srećno

 

Mi važimo kao veoma sujeveran narod. Neke radnje koje se rade u datom momentu, navodno utiču na događaje koji je prate. Širom sveta postoje raznorazna verovanja, a pogotovo je zastupljeno verovanje da hrana koja se konzumira tokom ili tik pred Novu godinu može dosta da oblikuje nadolazeće mesece.

Dugački rezanci - nudle su hrana za sreću i kinesku  Novu godinu

Hrana za sreću u Novoj godini

Dugački rezanci

U Kini, Japanu i mnogim drugim Ayijskim zemljama, skoro je običaj da se na dan dočeka jedu rezanci, ali isključivo dugački. Oni bi trebali da predstavljaju izdržljivost i dug život. Kuvari posebnu pažnju obraćaju na način na koji se spremaju, jer on mora biti veoma postepen i pažljiv.

Svinjetina

U ponekim zemljama, među kojima su Kuba, Španija, Portugal, Mađarska i Austrija, verovanje je da svinje predstavljaju napredak. Neki kažu da je to zbog toga što ove životinje nikada ne idu u nazad, dok drugi misle da je u pitanju njihov način jedenja. Ovo verovanje nije isključivo ograničeno na meso, već se pravi čitav spektar hrane, poslastica, kolačića…svega zamislivog, da oblikom podseća na svinju. Šteta što se u Srbiji malo drugačije odnosimo prema ovim „vesnicima napretka“.

Riba

Vraćamo se nazad u Kinu. Verovanje vezano za ribu je da se na dan dočeka ona isključivo jede u celini, dakle, rep i glava moraju ostati netaknuti, jer to predstavlja prosperitet i sreću u dolazećoj godini – od početka do kraja. Još jedan razlog je da se reč „riba“ u kineskom jeziku izgovara vrlo slično kao reč „izobilje“.

Nar

U Turskoj, nar predstavlja sreću zbog mnogo razloga, prvenstveno zbog crvene boje. U turskoj kulturi, crvena predstavlja ljudsko srce, život, kao i plodnost; takođe, ona predstavlja zdravlje, a seme nara znači prosperitet. Sve je to u nadi za novim početkom.

Zeleno povrće

Od Južne Amerike do Evrope, na dan Nove godine, ljudi jedu zeleno povrće isključivo iz monetarnih razloga…takvo je bar verovanje. Izgledom i svojom bojom trebalo bi da predstavljaju gotovinu, a ponegde čak važi da će najviše prosperiteta imati oni koji najviše pojedu…navalite!

Sočivo

Selimo se u obližnju Italiju, gde je popularan novogodišnji obrok sočivo sa kobasicom. To je zbog izgleda i boje sočiva (zeleno je i okruglo, pa podseća na kovanice). Verovanje ide i dalje od toga, da se sočivo natapa vodom i time širi, predstavljajući rastuće bogatstvo.

Haringa

U Nemačkoj, Poljskoj i Skandinaviji, veruje se da ako pojedete haringu tačno u dvanaest časova, očekuje vas godina prepuna iznenađenja, bogatstva i napretka. Srebrnkasta boja haringe takođe podseća na novac, pa je najverovatnije to i koren ovog mita.

Crni grašak

Smatra se da donosi sreću zbog toga što izgledom malo podsećaju na novčić. Tradicionalno se jedu u južnom delu SAD-a. Obrok se zove „Hoppin’ John“ do dočeka, a ono što ostane na dan Nove godine, naziva se „Skippin’ Jenny“, time se demonstrira neka vrsta jednakosti, a to zauzvrat, prema verovanju, donosi prosperitet i sreću.

Proja

Iako je favorit mnogih tokom cele godine, u ponekim delovima sveta, kao što je SAD, uvažava se kao specijalitet pred Novu godinu. Prvenstveno zbog svoje zlatne boje koja je simbolična sa razvojem SAD-a i nostalgičan je osvrt na „zlatnu groznicu“ koja je ekonomiju poslala u nebesa.

 

Strahinja Ristić

Izvor: www.Novagod.com