I KINEZI VOLE NOVAC DA NOSE U DŽAKOVIMA

Kineski funkcioneri i poslovni ljudi su izneli preko 50 U$ iz Kine. Visoka korupcija i odliv kapitala. Interpolove poternice pune bogatih kineza

 

Nagi zvaničnici izneli 50 milijardi $ u inostranstvo

Poternica: Ovako Interpol i Australija love kineske korumpirane službenike

Kineske finansijske izbeglice su prominentne – posebno na poternicama Interpola. Prema Honkongškoj televiziji Feniks ponovo su u centru pažnje: na crvenoj listi interpolove poternice su 160 kineza koji su traženi zbog jasne upletenosti u oko 50 slučajeva protivpravnog prisvajanja novca!

Kako su Kineski funkcioneri tajno izneli 50 milijardi U$ iz Kine

Interpol juri bogate kineze po svetu

Većina lica za kojima se traga su uticajni vladini zvaničnici i top menadžeri državnih preduzeća. Koliko je težak problem korupcije kineskog komunističkog režima impresivno pokazuje činjenica da mada je 190 zemalja članica Interpola ni jedna od zapadnih zemalja nije u potrazi za toliko krivičnih osoba koje sačinjavaju 30 posto svih slučajeva koji se odnose na korupciju i utajivanje novca. Оno što je najfrapantnije je da pojedini od ovih kandidata neverovatno liče na one sa poternica zvaničnih skica traženih zbog upotrebe dvostrukog identiteta.

Australija – Eldorado za „nage“ zvaničnike

2. decembra je još jedan izveštaj sa dnevnika Feniks televizije prošao kroz kineske medije: Nekoliko kineskih medijskih portala govore o načinu saradnje Kine i Australije kako bi istaknuti bili uhapšeni. Оktobra meseca je Kina potpisala sličan ugovor. Australija ima samo 23 miliona stanovnika od kojih je 1 milion kineskog porekla, što je za Kineze čini jenoj od najpopularnijih destinacija. Do sada su se korumpirani Kinezi ovde mogli kriti sasvim neupadljivo, ali tome sada dolazi kraj.

Kineske vlasti su prestupnicima dale rok do 1. decembra 2014. da se dobrovoljno vrate kući i time smanje kaznu. Nije poznato da li je neko iskoristio benefit. Bar za sada nema traga od prvog po redu na australijskoj poternici – Gao Yana, bivšeg šefa provincije Yunan i poverenika bivšeg diktatora Điang Cemina. Radio je na mestu šefa provincije Yunan a zatim kao generalni direktor javnog preduzeća za elektrodistribuciju zgrćući novac, i 2002. pobegao u Australiju.

Novac prenet privatnim avionom

Оsim toga kolaju anegdote kao ona izašla u javnost 2003. iz australijskih sudskih dokumenata: da je jedan kineski biznismen svojim privatnim avionom preneo iz Kine u Australiju 800.000 dolara u gotovini i novac uložio u osnivanje jedne kineske banke u Melburnu.

Korisnički servis druge australijske banke je takođe citirao dnevnik Feniks televizije, prema kome je jedan od njihovih klijenata, vojno lice, doneo ogromne količine gotovine privatnim avionom u Australiju. Prema rečima insajdera, izbegli glavni kineski proneverioci, žive povučeno, praktično izolovano. Kreću se samo među određenim krugovima koji se sastoje od drugih zvaničnika sa sličnim statusom, pozicijama, poslom ili poreklom. Оvo uključuje supruge i decu „nagih zvaničnika“ koji još uvek rade u Kini, ali su već svoju porodicu poslali u Australiju.

50 milijarde dolara odletelo u inostranstvo

Pre mesec dana Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je izveštaj o „golim“ zvaničnicima. Izveštava se: U proteklih 30 godina su otprilike 4.000 funkcionera i top menadžera (direktori državnih preduzeća, funkcioneri ministarstva, gradonačelnici i top menadžeri) pobegli u inostranstvo i odneli sobom ukupno 50 milijardi američkih dolara.

Najpoželjnije mete korumpiranih grešnika su SAD, Kanada, Australija i Evropa, a destinacija za beg zavisi od visine ranga i količine novca. Manje imućni zvaničnici s nižim pozicijama radije beže u susedne zemlje kao što su Tajland, Burma ili Rusija. Kada je reč o velikim sumama priželjnije su demokratske zemlje sa nezavisnim sudskim sistemom jer one ne isporučuju olako izbeglice, samo zato što kineski komunistički režim vrši pritisak. Izlazak se obično odvija preko Hong Konga, prijateljskih afričkih i zemalja istočne Evrope, jer kinezima onda treba izlazna viza.

Provincije ne govore o svojim golim zvaničnicima

Da bi se sprečio izlazak kapitala iz zemlje, kineski zvaničnici treba da ostave svoje pasoše kod lokalnih vlasti. Početkom 2014 godine počelo se sa tajnim akcijama pretraga koje su završene do kraja jula 2014 godine. Sada bi svaka pokrajina trebala da objavljuje statistike svojih nagih službenika, mada to nije učinilo preko 10 provincija – skoro polovina njih. Posmatrači sumnjaju da se statistike ne iznose jer bi se time obelodanila masa visokih zvaničnika i izostaju u cilju izbegavanja nemira u narodu. (RF)

 

Izvor: Nemačko izdanje EPOCH TIMES