KOLIKO PARA TOLIKO MUZIKE

Koliko para potrošimo za novogodišnje veče i doček Nove godine kod kuće ili van nje. Cena novogodišnjeg provoda u restoranu, klubu, kafani

 

Iako je vreme koje je pre nama najlepše doba godine isto toliko koliko se radujemo predstojećim praznicima toliko ih se i plašimo budući da sa sobom nose velike izdatke. Naš narod često govori da ništa ne počisti tako dobro džepove kao Nova godina. Ovaj svetski praznik je jedan od najskupljih praznika ako ne i najskuplji. Za proslavu novogodišnje večeri u Srbiji treba idvojiti ozbiljnu svotu novca koja često prevazilazi i prosečnu platu naših građana.

Procena koliko para potrošimo za novogodišnje veče i doček Nove godine

Procena koliko para potrošimo za novogodišnje veče i doček Nove godine

U zavisnosti od toga za kakav se tip dočeka odlučite morate izdvojiti različite svote novca. Prema našoj slobodnoj proceni koja se zasniva na trenutnim cenama u Beogradu za raličite tipove dočeka potrebno je izdvojiti sledeće svote novca:

Ukoliko Novu godinu dočekujete kući sa svojim prijateljima uz novogodišnju večeru potrebno je izdvojiti blizu 18000 dinara. Budući da novogodišnja večera treba da bude obimna i da ima dosta hrane moraćete da izdvojite dosta novca. Za predjelo koje obuhvata suhomesnate proizvode, različite vrste slanih zanimacija, poput rolata, slanih torti, salata morate izdvojiti oko 3000 dinara, a nekada i više u zavisnosti od kvaliteta namirnica koje kupujete. Što se tiče glavnog jela koje želite da poslužite svojim prijateljima za Novu godinu morate izdvojiti dosta para. Budući da je neko nepisano pravilo da se u Srbiji Nova godina proslavlja uz pečenje, za jagnjeće pečenje moraćete da izdvojite u proseku 1600 dinara po kilogramu, dok za praseće treba izdvojiti nešto manje para, oko 1000 dinara. U zavisnosti od toga koliki ste gurman i koliki su gurmani Vaši prijatelji morate biti spremni da izdvojite određenu svotu novca. Što se tiče alkoholnih i bezalkoholnih pića trebate izdvojiti 3000 dinara. Za tortu ili kolače trebate izdvojiti najmanje 1200 dinara. Cene torti jako variraju. Ako se odlučite da sami napravite tortu možete uspeti da napravite čitavu tortu koja može biti teška do 2kg za 1200 dinara, ali ako naručujete teško da čete naći jeftiniju od 1 200 dinara po kilogramu. Kada se sve sabere morate izdvojiti dosta novaca za bogatu večeru, ali ako ipak niste, večera će biti mršava tj. bogata onoliko koliko je dubok Vaš džep.

Kada je reč o ceni proslave Nove godine izvan kuće treba samo za kupovinu karte izdvojiti od 20 do 80 evra.

Najjeftinije su studentske žurke na kojima se cene kreću od 20 do 40 evra. Kada je reč o splavovima za doček Nove godine na njima treba izdvojiti blizu 45 evra. Ukoliko želite luksuzniji doček morćete još više novca da izdvojite. Cene u restoranima i hotelima su raličite, posebno u prestonici. Cenu dočeka Nove godine u nekom od lokala diktira to ko zabavlja publiku, odnosno koji pevač peva na novogodišnje veče u datom lokalu. Cene vrlo često znaju da dođu i do 90 evra. Ponudu mesta za doček Nove godine pogledajte na Novagod.com

Cenovnik garderobe za Novu godinu

Budući da Novu godinu proslavljate na glamuroznim mestima morate biti tako i obučeni i sređeni. Žene moraju dosta novca izdvojiti za svoj izgled. Za novogodišnju toaletu. tj. samo za garderobu, dame su vrlo često sklone da izdvoje i do 10000 dinara. Za obuću su spremne da izdvoje do 5000 dinara, za pismo tašnu 2500 dinara, za nakit do 2000 dinara. Frizeri jako dobro zarade za Novu godinu, budući da dame za jedno feniranje tada izdvajaju i do 700 dinara, a za pravljenje određene frizure do 2000 dinara. Kada se sve ovo sabere dame izdvoje blizu 20000 dinara za svoj izgled.

Muškarci izdvoje dosta manje novca. Za pantalone najviše izdvajaju 5000dinara, za košulju 3500 dinara, za cipele 4500 dinara. Tako da jači pol za svoj izgled otprilke izdvoji oko 13000 dinara.

Bilo kako bilo, evidentno je da će Vaš novčanik posle dočeka Nove godine biti tanji za jednu prosečnu platu gde god dočekali Novu godinu.

 

Aleksandra Milutinović

Izvor: www.Novagod.com