I to se dešava… ako se desi!…

ORANGUTANKI IZ ZOO VRTA PRIZNATO PRAVO NA SLOBODU!

„Da li će me pustiti na slobodu?!“

sandra-orangutan-argentina - Orangutanki priznato pravo na slobodu!

Orangutan Sandra iz Argentina i sloboda za životinje?

Ženka orangutana, dobila je dozvolu da napusti Zoo-vrt u Buenos Ajresu u kom je provela 20 godina, posle odluke Suda da ima pravo na „bolje uslove života“, saopšteno je, juče, u argentinskoj prestonici.

Kako prenosi AFP, 29-godišnja orangutanica Sandra, već dve decenije živi u zatočeništvu, što, po rečima advokata za prava životinja, predstavlja kršenje njenog prava na slobodu.

„Ilegalno“ zatvorena …

„Argentinsko udruženje za prava životinja“ (AFADA) pokrenulo je u novembru postupak za ispitivanje zakonitosti Sandrinog zatvaranja (habeas corpus) tvrdeći da je njeno zatvaranje „ilegalno“.

Advokati su istakli da, iako se od njih biološki razlikuje, majmun je emocionalno sličan ljudima, te da se prema njemu ne sme postupati kao prema predmetu.

I „ne-ljudska osoba“ ima pravo na slobodu!…

„Sandra je ‘osoba’ u filozofskom, a ne biološkom smislu“ – istakli su oni.

Sud je odlučio da Sandra ima pravo na osnovna prava kao „ne-ljudska osoba“.

„Ovo je putokaz ne samo za velike majmune već i za druga bića koja imaju osećanja, a koja su nepravedno i proizvoljno lišena slobode u zoološkim vrtovima, cirkusima, vodenim parkovima i naučnim laboratorijima“ – rekao je advokat AFADA-e Paul Buompadre u izjavi za list „Nasion“.

Sve zavisi od ishoda žalbe …

Ukoliko Zoo-vrt u Buenos Ajresu ne podnese žalbu na odluku Suda o puštanju orangutana, Sandra bi mogla da bude prebačena u zaštićen park, u Brazilu gde će živeti u poluslobodnim uslovima.

Sandra je rođena 1986. u Zoo-vrtu, u Nemačkoj, da bi 1994. došla u Buenos Ajres. Vrlo je stidljiva i plaši se ljudi.

Njen slučaj nije prvi u kom aktivisti za prava životinja pokušavaju da izdejstvuju puštanje životinja na slobodu.

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama, nedavno je odbacio sličan zahtev koji se odnosio na šimpanzu Tomi, s obrazloženjem da majmun nije osoba i da ne može imati prava i slobode poput ljudi.

Izvor: http://www.novosti.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo