Zuroff: Misa za Pavelića uvreda za žrtve

Centar Simon Wiesenthal misu za Pavelića u Zagrebu nazvao ‘značkom srama’ za katoličku crkvu.

 

Centar Simon Wiesenthal osudio je održavanje mise u Zagrebu Anti Paveliću, poglavniku Nezavisne Države Hrvatske, ističući da to predstavlja „značku srama“ za katoličku crkvu.

Ante Pavelić osnivač NDH i misa za Antu Pavelića u Zagrebu

Poglavnik Ante Pavelić osnivač NDH i koncentracionog logora Jasenovac u Hrvatskoj

„Teško je povjerovati da se u centru glavnog grada članice Evropske unije, veoma blizu zagrebačke jevrejske zajednice, na stotine ljudi okupilo jučer u znak sjećanja na jednog od najvećih evropskih masovnih ubica“, naveo je direktor izraelske kancelarije tog centra Efraim Zuroff.

Zuroff je naglasio da je obilježavanje 55 godina od smrti Pavelića „uvreda za stotine hiljada njegovih žrtava“ i da predstavlja „značku srama“ za katoličku crkvu.

Sukob ispred crkve

Kako su u nedjelju izvještavali hrvatski mediji, tokom mise, ispred Bazilike Presvetog Srca Isusova sukobile su se pristalice Pavelića i demonstranti koji su s transparentima došli izraziti svoje nezadovoljstvo njegovim veličanjem.

Zahvaljujući policiji došlo je samo do verbalnog sukoba, naveli su mediji.

Na godišnjice smrti Ante Pavelića mise se redovno održavaju u Zagrebu i Splitu, navela je agencija AFP.

Pavelić je umro u Madridu 28. decembra 1959. godine, navodno od posljedica ranjavanja koje je zadobio dvije godine ranije u Buenos Airesu, gdje je pobjegao 1945. godine.

 

Izvor članka: Al Jazeera