NOVOGODIŠNJI KOKTEL

Miksujte za Novu godinu – najbolji novogodišnji kokteli koje morate da probate

 

Postoji nebrojeno mnogo koktela, ali takođe je tu ona skupina najpoznatijih i najpopularnijih koji jednostavno morate da probate. Novogodišnje veče je idealna prilika za takvo nešto. Kokteli su manje više već klasična pića koja podrazumevaju mešanje raznih sastojaka koji se uglavnom svode na alkoholna pića, šećer, vodu i gorke sastojke. Sledi nekoliko koktela koji čine temelj uživanja u koktelima – najbolji novogodišnji kokteli.

Najbolji novogodišnji kokteli i pića za Novu Godinu

Najbolji novogodišnji kokteli i pića za Novu Godinu

MARTINI

Najpoznatiji među „fensi“ pićima, marini je proslavljen od strane agenta 007, pre svega, a i jedan je od prvih pića na kojih pomislimo pri pomenu koktela. Matini ima mnogo varijacija i boja, takoreći, ali samo jedan je onaj pravi, a recept je krajnje jednostavan. Pomešate džin i vermut i to je to. Dekoracija podrazumeva maslinu ili limunovu koru. Mašti nema kraja sa martiijem, a za one koje žele posebno žestog udarac, tu je martini sa vodkom. Pravi način da dodate još malo glamura za novogodišje veče.

MANHATTAN

Ono što je martini za džin, menhetn je za viski. Tadicionalno koristi se viski, ali postoje variajcije za burbon ili čak kanadski viski, koji ima dosta drugačiji ukus od poznatog „skoča“. Između ostalog, suvi vermut zamenjen je slatkim, to je u cilju isticanja posebne arome viskija, a za dekoraciju se korsiti višnja. Menhetn je veoma „fleksibilan“ koktel, možete mešati sastojke po vašoj želji, a idealan je za probanje novih viskija.

MARTINEZ

Veruje se da je Martinez bio inspiracija za martini, takođe se veruje da je originalni kreator ovog koktela Džeri Tomas, koji je bio poznat i kao Profesor, zbog svog umeća za šankom. Koktel je nastao u XIX veku, a nije toliko poznat kao i svoj “mlađi brat”. Veoma je bitan kao koktel zbog toga što ističe slađu stranu džina. Uz dobar džin, pomešan sa slatkim vermutom, maraskinom i uz malo gorčine, martinez dolazi u svoje.

SAZERAC

Sazerak nije koktel za svakoga, jednostavno zbog činjenice da sadrži absint. Definitivno je, međutim koktel koji svako treba da proba bar jednom. Kada se ovaj koktel pravi, jako je bitno da ne preterate sa absintom, jer se lako maskira aroma viskija. Međutim, dobro spremljen sazerak ima potencijal da bude najbolji koktel koji ste probali u životu. Sazerak se obično dekoriše limunom, a i zvanično je piće grada Nju Orleansa. Intrigantno iskustvo za Novu godinu, definitivno.

STAROMODNI – Old – fashioned

“Staromodni” je koktel koji pruža veoma jednostavan način da iskusite različite arome viskija. Definitivno mora biti prisutan ako planirate da upotpunite svoj repertoar koktela za Novu godinu. Ono što ga razlikuje od drugih koktela je da je veoma bitno kako se pravi, a ne sastojci koji se korsite u procesu. Trebaće vam tučak, kako biste izdrobili šećer, gorke sastojke i narandžinu koru. Na to se dodaje led i burbon I sve se pažljivo meša. Koktel se dovršava sa sodom, međutim, neki iskusni konobari jednostavno preskaču ovaj korak.

Kako god odlučite da “začinite” svoje novogodišnje veče, ovi kokteli su sjaja ideja da počnete. Mašta nema granica, a koktela ima mali million.

 

Strahinja Ristić

Izvor: www.Novagod.com