250 GODINA ERMITAŽA – drugi deo

Državni muzej Ermitaž (rus. Госуда́рственный Эрмита́ж, od fr. hermitage, utočište) nalazi se u Sankt Peterburgu u Rusiji. Predstavlja jednu od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u ljudskoj istoriji i kulturi

 

Ulaz u Ermitaž

Ulaz u Ermitaž

U prethodnom prilogu, prikazali smo vam mnoge lepote i vrednosti ovog čuvenog zdanja ruske i svetske umetnosti…

Uživajte u vrhovima-vrhova!…

Ovaj prilog je nastavak prethodnog, nov filmski sadržaj, ali, ako se, negde, u mimohodu pored bezbrojnih eksponata – ima ih, kao što smo naglasili – tri miliona! –  i poklopimo, šta mari… za takvu vrhunsku umetnost – uvek ćemo imati vremena!… Da mogu, išao bih svaki dan!!!…

Izvolite u muzej, bez karte…

 

Muzej Ermitaž u Petrovgradu

Muzej Ermitaž u Petrovgradu – pogled sa reke Neve

Državni muzej Ermitaž (rus. Госуда́рственный Эрмита́ж, od fr. hermitage, utočište) nalazi se u Sankt Peterburgu u Rusiji. Predstavlja jednu od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u ljudskoj istoriji i kulturi. Njegova ogromna zbirka izložena je u 6 zgrada na obali reke Neva, s tim što je glavna zgrada Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva. U više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata.

Kolekcija ovog muzeja je začeta 1764. kao zbirka umetničkih predmeta carice Katarine II, koja je od 1852. otvorena za javnost. Za dva i po veka u ovom muzeju je sakupljeno oko tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata, iz epoha od kamenog do savremenog doba. Danas je muzej Ermitaž prvorazredna turistička atrakcija koju godišnje obiđe 3 do 4 miliona posetilaca.

Najznačajnija zbirka ovog muzeja je zbirka zapadnoevropskog slikarstva sa delima: Mikelanđela Buonarotija, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pusena, Kloda Lorena, Kanaleta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa, Anrija Matisa i drugih. Pored zbirki italijanskog, francuskog, španskog i nizozemskog slikarstva, muzej je poznat po svojoj arheološkoj zbirci, zbirci srednjevekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti. Tu je i kolekcija ruske umetnosti svih epoha, mada je njen veći deo izmešten u Ruski muzej.

Muzej Ermitaž ima svoje filijale u: Amsterdamu, Kazanju, Las Vegasu, Los Anđelesu i Ferari.

Ermitaž je deo gradskog područja Sankt Peterburga koje je kao spomenik Svetske baštine pod zaštitom UNESKO.

 

Video-prilog

Эрмитаж, trajanje: 1:12:02 sati
Klikni, dole:

https://www.youtube.com/watch?v=Oru_CimRu-4

Извор: https://www.youtube.com

Приредио: В. В. М.

оОOo