Kako se pravi Slavsko žito sa orasima

Generacijama star tradicionalni i po nama najbolji recept za slavsko žito sa orasima – koljivo, koje domaćica sprema za slavu

 

Ovo je najbolji recept za slavsko žito sa orasima. Jer, postoje mnoge varijante kako se sprema slavsko žito, odnosno koljivo, deluje naizgled da je sve slično, ali ukus odvaja jedno slavsko žito sa orasima od drugog. Ovaj recept za slavsko žito sa orasima se dokazao generacijama unazad i svako ko je probao slavsko žito uradjeno po ovom receptu bio je oduševljen. Zamolili smo gospodju Zagu Ilić da recept za žito podeli sa nama.

Kako se sprema žito - najbolji recept za slavsko žito sa orasima

Slavsko žito sa orasima

 

Najbolji recept za slavsko žito sa orasima ima nekoliko tajni u pripremi i mi ćemo ih objasniti kroz nastavak teksta. Slavsko žito osim što ima duhovnu vrednost za ukućane i goste slave, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.

 

Najbolji recept za slavsko žito

Sastojci za slavsko žito:

– 500 grama pčenice belije

– 400 grama kristalnog šećera

– 400 grama mlevenih oraha

– 2 kesice vanilin šećera

– 1/2 ploda muskatnog oraščića

Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolji orah, dobro očišćen i bez ljuspica.

 

Recept kako se sprema najbolje slavsko žito

Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izadje prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu.

Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, doati kesice vanilin šećera i po želji pola muškatnog oraščića koji se fino samelje. Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito!

Na kraju se slavsko žito odozgo pospe sa orasima po vrhu. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od celih orasa. Kod Grka se slavsko žito ukrašava šećerom u prahu, sa bobicama nara, pasulja, susama, i prave se prave umetničke slike na žitu. Ko ima volje i dara, neka i sam pokuša da ukrasi slavsko žito.

Sada je naše slavsko žito je spremno da ode u crkvu na osveštanje, te da se posle posluži gostima kao zemni dar i blagoslov koje njima upućuje naš svetac zaštinik.

Srećna slava domaćine!