LEPA METRO STANICA

Prikaz gde je najlepši metro u svetu. Fotografije i primeri kako može lepo i neobično da izgleda podzemna železnica

 

Metro ili podzemne železnice širom sveta su tokom godina postale umetničke laboratorije, mesta gde realizuju svoje fantazije i u stvarnost pretvaraju smele ideje talentovani umetnici, dizajneri i arhitekte. Podzemni parkovi, umetničke galerije, fantastične instalacije – dobar su razlog da sidjete u metro, ispod zemlje, ako se nađete u nekom ovom gradu sa metrom.

Ovo su najlepše podzemne železnice i metro stanice na svetu. Saznajte kroz kakav ambijent prolaze putnici na putu na posao ili u povratku kući.

.

Minhen, Nemačka

Minhenski metro je otvoren početkom 1970-ih, i na vrhu je liste najlepše podzemne železnice. Posebno je značajna stanica Konigsplatz gde su na platformi postavljene skulpture Georg – Brauchle – Ring sa svetlim piksel panelima koji preplavljuju ultraljubičastom bojom stanicu Vestfriedhof, kao i sa ogromnim šarenim svetlima na plafonu.

Minhen Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

 

Štoholm metro, Švedska

U „najdužoj umetničkoj galeriji sveta“, takođe poznate i kao Stokholm metro, mogu se posmatrati grčke skulpture i mozaici, kao i video instalacije i fontane. Više od stotinu umetnika su izložile  svoj rad na Stokholm metrou. Međutim, majstori umetnosti su u ruke uzeli i zidove i plafone pojedinih stanica, na primer, Solna Centrum ili Sundbibergs Centrum, uklesana u stenu, koja u kombinaciji sa pozadinskim osvetljenjem ceo ambijent pretvara u fenomenalne pećine.

Štoholm Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

Фото: Mikhail Markovskiy/ Shutterstock.com

 

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati 

Dubai metro je najduži automatizovani metro u svetu. Dizajn stanica su kombinacija četiri elementa: zemlja, voda, vatra i vazduh. Najinteresantnija se smatra futuristički Khaleed Bin Valeed metro stanica. Uređena je u nautičkom stilu, sa staklenim lusterima u obliku džinovske meduze i UV svetlom, ona priziva misli o ronjenju i svemirskim misijama u isto vreme.

Dubai Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

Фото: Zhukov Oleg / Shutterstock.com

 

Bilbao, Španija  

Dizajn metroa u Bilbau je osmislio britanski arhitekta Norman Foster, autor čuvenog krastavac oblakodera u Londonu. Metro Bilbao odlikuje koncizan dizajn: čelik, staklo, beton i ništa više.

Bilbao Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

Фото: Jarno Gonzalez Zarraonandia / Shutterstock.com

 

Napulj, Italija

Napuljski metro može se nazvati podzemna galerija moderne umetnosti. Nedavno je realizovan projekat „Art stanice“ u kojem su poznati dizajneri uredili  nekoliko stanica. Stanicu Universita, dizajnirao je poznati dizajner Karim Rašid, sa ukrašenim panelima u stilu pop art i kolona u obliku ljudskih profila.

Napulj Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

Фото: salvo77_na / Shutterstock.com

 

Beč, Austrija

Bečki U-Bahn odlikuje minimalistički i funkcionalan dizajn, ali je u strogim zidovima bilo mesto i za kreativnost. Uzmite, na primer, stanicu Stahus, na kojoj je radio arhitekta Oto Vagner, majstor austrijske secesije: čelik, mermer, cvetni ukrasi i pozlaćeni stucco. Linije U1 , U2 i U3 se smatraju za „umetničke linije“ Bečke podzemne železnice – ovde ćete videti radove poznatih savremenih umetnika kao što su Ernst i Peter Kogler Caramello.

Beč Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

Фото: Radiokafka / Shutterstock.com

 

Prag. Češka

Prag Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

 

Berlin, Nemačka 

Berlin Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

 

Lisabon, Portugal

Lisabon Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

Фото: Micael Nussbaumer / Shutterstock.com

 

Hong Kong, Kina

Hong kong Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

Фото: GuoZhongHua / Shutterstock.com

 

Tajpej, Tajvan

Tajpej Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

Фото: NH / Shutterstock.com

 

Moskva, Rusija

Od 195 stanica koje Moskovski Metro ima, njih 44 su priznate kao objekti kulturne baštine. To nije iznenađujuće – dovoljno je podsetiti se na elegantni „Slovenski Bulevar“ pompezno carstvo “ Komsomolskaja“, bronzana skulptura „Trg Revolucije“ , neverovatni vitraž „Novoslobodskaa“ i mozaici „Kijev“ na Arbat – Pokrovska liniji. Od novih metro stanica vredno je napomenuti stanicu „Izložba“, koja je otvorena 2005. godine.

Moskva Najlepši metro u svetu - primeri kako izgleda podzemna železnica

Фото: Popova Valeriya / Shutterstock.com

Izvor: www.skyscanner.ru