Pogled u daleku prošlost

ZAPISANO U ŠKOLJCI

Najstariji ljudski zapis star je 500.000 godina

 

Uzorak pronađen u fosilizovanoj školjci, na ostrvu Java u Indoneziji,  možda je najstariji poznat zapis čovekovog pretka –  tvrdi tim naučnika s holandskog Univerziteta u Lajdenu…

Najstariji zapis na svetu - Izgravirana školjka stara 500.000 godina sa Jave i Homo erectus

Da li je školjka stara 500.000 godina sa Jave najstariji ljudski zapis na svetu

Cik-cak uzorak je pronađen u fosilizovanoj školjci, u Indoneziji, postoji velika verovatnoća da je najstariji poznat zapis jednog nekog dalekog – predalekog čovekovog pretka!… Ovo tvrdi tim poznatih naučnika s holandskog Univerziteta, u Lajdenu.

Ručni rad – rukotvorina – iz preistorije…

Kako prenosi BBC, ugraviran crtež se može videti samo pod određenim osvetljenjem i uglom i star je, najmanje, 430.000 godina! To znači da ga je napravio davno izumro  ljudski predak Homo erectus.

Dosad je najstariji poznati ljudski zapis nastao pre oko 130.000 godina.

Ukoliko budu potvrđeni rezultati istraživanja, a objavljeni u časopisu „Nature“, mogli bi da, iz korena, promene naše poimanje razvoja ljudske kulture.

Mogli bi da dovedu do „novog ispisivanja ljudske istorije“, izjavio je, za BBC, Stiven Manro, istraživač…

Naučnici su proučili na stotine fosila slatkovodnih školjki koje je na nalazištu Trinil, na indonežanskom ostrvu Java, pronašao i sakupio holandski istraživač Ežen Diboa krajem 19. veka, a koje se danas čuvaju u Centru za bioraznolikost muzeja „Naturalis, u Lajdenu.

Tokom postupka datiranja, istraživači su otkrili da ugraviran uzorak prethodi procesu fosilizacije školjki, tj.,  da je star između 430.000 i 540.000 godina.

Manro je rekao da ovo otkriće potvrđuje teorije da je Homo erectus bio spretniji i inteligentniji nego što se dosad verovalo.

„Kada vidimo nešto slično, bilo da je reč o umetničkom činu ili simboličkom znaku, to, odmah, pripisujemo sebi  kao nešto što je svojstveno samo modernom čoveku“ – napomenuo je on.

On je naveo da i dalje postoji jasna razlika između nas (Homo sapiens) i Homo erectusa, ali i da nam je ovaj dalek predak bio sličniji nego što smo dosad mislili.

Umetničko delo… ili nešto drugo?

Naučnici nisu uspeli da utvrde da li je crtež u školjci umetnička forma ili je imao neku drugu namenu.

Na osnovu tragova na školjkama, naučnici su zaključili da je Homo erectus vrlo dobro znao kako da ih otvara. Pronađene ljušture imaju precizno izbušene rupe na mestu na kojem je bio pričvršćen mišić kojim se školjka zatvarala. Bušenjem rupe, zubom morskog psa ili nekim drugim oruđem, „kao ključem“, mišić se onesposobljavao, a školjka lako otvarala.

To pokazuje da su ovi rani ljudi bili veoma spretni i da su odlično poznavali anatomiju školjki, navode naučnici.

Homo erectus (uspravan čovek) je davno izumrla vrsta hominida koja je živela u pleistocenu. Najpre se razvio u Africi, a kasnije se proširio u Aziji.

Izvor: http://www.rtv.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo