PAGANSKI MITOVI NOVE GODINE

Novogodišnja sujeverja i paganska verovanja. U šta sve verujemo i čega se pridržavamo prilikom proslave Nove godine

 

Pod izgovorom da je to sastavni deo našeg mentaliteta prilikom novogodišnjih i božićnih praznika obavljamo određene tradicionalne postupke koje „valja“ obavljati radi napredaka domaćinstva. Mnoge od tih stvari koje činimo predstavljaju obična sujeverja obmotana u rolat tradicije – Mitovi Nove godine.

Paganski mitovi oko Nove godine - crvene muške gaće

Crvene gaće donose sreću u ljubavi

Navešćemo neke od stvari koje se prenose sa kolena na koleno koje treba činiti su:

1. Ljubiti se sa drugim ljudim u ponoć- to je garant da će bliske i duboke emotivne veze koje sa njima imate trajati i u narednoj godini.

2. Treba imati zalihe i hrane i novca – Veruje se da Novu godinu treba dočekati sa dosta (čak i pomalo previše) hrane u ostavi i frižideru. Uz to u svaki novčanik koji imate u kući, posebno one koje redovno upotrebljavate, stavite novac.

3. Izmiriti sve račune i dugove – Sve račune platite pre praznika i 1. januar dočekajte „čisti“… Isto važi i za dugove koje eventualno imate prema poslovnim partnerima, dragim ljudima.

4. Paziti ko će ući prvi u kuću nakon ponoći – Ovo je važno stoga što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini. Osoba bi trebalo da kuca i bude rado puštena u kuću, radije nego da koristi ključ.Isto tako bilo bi dobro da vam donese neki mali poklon za sreću i blagostanje. To može biti novčić, parčence hleba i sl. Poželjno je da to bude mlađi, lep muškarac. Takođe niko ne bi smeo da odlazi iz kuće pre nego on stigne i on ne bi trebao da izađe na ista vrata na koja je i ušao.

5. Paziti koga prvog vidite iz komšiluka – smatra se da ćete čitave godine biti raspoloženja I temperamenta kao ta osoba.

6. Odeća – Dobro je na Novogodišnje veče obući nešto novo, jer to znači da ćete se ponavljati i u Novoj godin. Isto tako crvene gaćice se smatraju srećnim jer simbolizuju sreću u ljubavi.

7. Bebe rođene 1. januara smatraju se „decom sreće“

Šta ne smete činiti za Novu godinu

Negativni mitovi Nove godine – Nikako nemojte:

1. Propustiti da čestitate dragim ljudima – Smatra se da će Vam u tom slučaju Nova Godina doneti emotivnu hladnoću i distancu.

2. Ne pozajmljujte novac – Ni 31. decembra ni 1. januara, jer takvo započinjanje godine predskazuje 12 meseci materijalnih problema.

3. Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara – Ništa znači bukvalno ništa! Ovo važi čak i za đubre. čak ni istresati tepihe tog dana. Čime ćete se od ova dva upravljati odlučite sami.

4. Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena, jer se smatra da to donosi nesreću. Isto tako, baksuzom se smatra ako osoba koja prva uđe u kuću ima plavu ili crvenu kosu…

5. Hrana koja nije poželjna – Lošim znakom se smatra da na prvi dan nove godine jedete piletinu ili ćuretinu. Razlog ovom verovanju je što se domaće ptice u dosta kultura smatraju „prljavim“ . Shodno tome se veruje da „prljavštine“ koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cele godine. U suštini ta „prljavština“ je zapravo simbol siromaštva i lošeg materijalnog stanja.

6. Posao – Veliko angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspešna.

7. Pranje – nemojte prati veš niti sudove 1. januara.

8. Vreme – kada se probudite u prvom jutru nove godine – pogledajte kroz prozor kakvo je vreme.

 

Aleksandra Milutinović

Izvor: www.Novagod.com