AMSTERDAM ZA NOVU GODINU

Novogodišnje putovanje u Amsterdam je sjajan doživljaj. Naše preporuke šta videti u Amsterdamu i obići

 

„Slobodouman, opušten i prijateljski nastrojen grad – Amsterdam vas odmah osvaja”, tako kažu za ovu evropsku prestonicu. Kao poklon sebi za Novu 2015. upoznajte grad svih sloboda.

Amsterdam je najveći grad Holandije. Osnovan je krajem XII veka, kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel. Danas je najveći grad u državi i finansijski i kulturni centar.

Ulica crvenih fenjera u Amsterdamu - Novogodišnje putovanje u Amsterdam

Amsterdam

Odaberite Amsterdam za novogodišnje putovanje I vidite šta je to što ga razlikuje od ostalih gradova Starog kontinenta. Mesta koja ćete videti i koja ga čine posebnim su:

Trg Dam: Samo desetak minuta od centralne stanice nalazi se najpoznatiji amsterdamski trg, trg Dam. Iako u Amsterdamu možete naći mnogo lepših delova, mirnijih i urednijih ovaj trg sa veličanstvenim fasadam Kraljevske palate, Nove crkve i muzeja Madam Tiso sigurno je vredan vaše pažnje. Jedna od zanimljivosti je da je na ovom trgu izvršena primopredaja grada Napoleonu davne 1808. godine. Danas je ovaj trg stecište turista iz svih delova sveta.

Kraljevska palata: nalazi se na Dam trgu. To je jedna od tri palate koju i dalje koristi Kraljevska porodica. Kraljevska palata je otvorena za javnost većinu vremena. Oni koji je posete mogu se diviti mermernim podovima, veličanstvenim slikama, delikatnim sklupturama, ogromnim lusterima.
Nova katedrala: u njoj se krunišu holandski kraljevi i kraljice.

Zatim, videćete Operu, reku Amstel (reka po kojoj je Amsterdam dobio ime), mostove, četvrt Crvenih fenjera (poznata po lakim narkoticima i prostituciji), muzeje Rajks (državni muzej Holandije, poseduje umetničko-istorijsku zbirku čiji je najznačajniji deo slikarstvo Zlatnog doba Holandije (17. vek), i Van Gog (kolekcija od preko 200 slika, kao i skica, crteža i beleški jednog od najomiljenijih holandskih slikara se nalazi u ovom muzeju. Najpopularniji muzej čuva tragove umetničkog napretka holandskog majstora, a kolekcija je podeljena u 7 različitih perioda. Predviđena je i poseta čuvenoj brusionici dijamanata. Amsterdamski dijamanti su čuveni u svetu po svom kvalitetu.

Narednog dana čeka Vas Mini holandska tura (vetrenjače, klompe, sirevi). Poseta živopisnog seoceta Zaanse Schans – poznatog po vetrenjačama. Obilazak jedne od vetrenjača. Nakon obilaska odlazak do gradića Volendam – poznatog po radionicama klompi i sirevima.
Sledi Velika holandska tura (Hag, Ševeningen, Roterdam). Poseta grada Haga, gde je sedište Parlamenta Kraljevine Holandije i Palate Mira (gde se nalazi sudnica Haškog tribunala). Nakon obilaska odlazak do najvećeg letovališta Holandije – Ševeningena. Šetnja obalom Severnog mora. Nastavak puta do Roterdama – centra moći i najveće luke na svetu. Obilazak grada: Euromast toranj (vidikovac u centru Roterdama, pogled je fascinantan), Kijkskubus (kompleks stanova u vidu krivih kocki), Gradska kuća, trgovački deo grada…

U nastavku novogodišnjeg putovanja je vožnja brodom Kanalima Amsterdama. Kanali su zaštitni znak Amsterdama i jedan od razloga zašto neki ovaj grad nazivaju „Severnom Venecijom“. Mnogi posetioci Amsterdama su začudjeni količinom vode u samom gradu. Samim tim put u Amsterdam nije potpun dok se ne prevozate brodom po kanalima. Vožnja kanalom može biti relaksirajuća ali i uzbudljiva i možete je načiniti kako u toku dana tako i noću kada su kanali osvetljeni.

U okviru Vašeg putovanja je i odlazak u Minhen. Planirano je pešačko razgledanje Minhena: crkva Sv. Petra – najstarija crkva u Minhenu, Ženska crkva, Kraljevska palata, Nacionalna opera, Karlov trg, crkva Sv.Mihaila, veliki bazar, Marienplac. Mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska dvorca Nimfenburg – letnje rezidencije dinastije Vitelsbah (odlazak gradskim prevozom).

Ovo bi predstavljalo verovatno najraznovrsnije putovanje na kom možete biti: upoznali biste kulturno-istorijske građevine, nacionalna obeležja cele Holandije: vetrenjače, sireve, videli nešto čega nema tako prikazanog u našoj zemlji – Crvena zona ili četvrt Crvenih fenjera, poznata i kao “park seksa”, i plovili biste kanalima grada za kraj. Zvuči kao uzbudljivo novogodišnje putovanje, zar ne?

 

Dijana Babić

Izvor: www.Novagod.com