PREMINUO U 96. GODINI LEGENDARAN NIKOLAJ VASENJIN

Ruski ratni veteran Nikolaj Vasenjin, nosilac francuskog Ordena Legije časti, umro je u 96. godini, u Rusiji. Svoju ratnu ljubav, Francuskinju Žanu… nije stigao, ponovo, da vidi…

 

Pošto su ga nacisti uhapsili, Nikolaj Vasenjin je uspeo da pobegne iz radnog logora u Francuskoj, a po povratku u Sovjetski Savez, završio je u gulagu…

Nikolaj Vasenjin

Čitavog života, Nikolaj Vasenjin je tragao za svojom Žanom, Francuskinjom u koju se zaljubio tokom rata…

„Jedini preživeli iz jedinice iz Droma (na jugu Francuske),  umro je u bolnici, u Berezovskom, tri dana posle 95. rođendana“ – rekao je Frans-presu njegov prijatelj Valjerij  Lobanof.

„Bio je hrabra i časna osoba… Imao je jedinstven život“ –  napisao je Jevgenjij Kujvašev, guverner Sverdlovskog gde je Nikolaj Vasenjin živeo.

Vojnik Crvene armije Njikolaj Vasenjin, uhapšen je u julu 1941. i poslat u logor, ali je uspeo da pobegne i priključi se francuskom Pokretu otpora.

Posle ranjavanja, Nikolaj Vasenjin se zaljubio u Žanu koja ga je negovala. Njenu ruku, tražio je od njenog oca, kapetana Žerara Monoa koji ga je, međutim, odbio.

Povratak i osuda…

Njikolaj se 1945. vratio u Sovjetski Savez gde je bio osuđen na 15 godina zbog veleizdaje.

Posle Staljinove smrti, 1953, kazna mu je preinačena u kućni pritvor, u Sibiru. Tamo se oženio Zinaidom, geološkinjom u rudniku u kom rade osuđenici.

Nikolaj Vasenjin i njegova večita ljubav prema francuskinji

Rehabilitovan je krajem 1991.

Nikolaj Vasenjin je, međutim, skoro 60 godina mislio na svoju tajnu ljubav i posle Zinaidine smrti, s kojom je imao troje dece, odlučio je da „pošto-poto pronađe Žanu“, u Francuskoj.

Nosilac Ordena Legije časti, Njikolaj Vasenjin je u junu 2013. otišao u Francusku, ali prekasno – njegova Žana je umrla u januaru te godine…

Dočekan uz orkestar, otišao je u kuću u kojoj ga je Žana negovala, a zatim je obišao i njen grob gde je ostavio crvene ruže i njene omiljene čokoladne bombone.

„Obećao sam joj da ću se vratiti i održao sam reč, kao što to rade ruski vojnici“ – rekao je, tad, Njikolaj Vasenjin.

Video-prilog

94-летний герой Сопротивления Николай Васенин,  вернулся из Франции, trajanje: 3:29 minuta
Klikni, dole:

 

 

 

Izvor: http://www.rts.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo