HODOČAŠĆE SVETOG SAVE U JERUSALIM

Sveti Sava u Svetoj zemlji. Sveti Sava je dva puta hodočastio na Hristov grob. Oba putovanja opisali su hilandarski monasi Domestijan i Teodosije.

 

Na prvo pokloničko putovanje u Svetu zemlju 1229 g., Sveti Sava je sa učenicima isplovio – najverovatnije iz Budve. Došavši u Jerusalim odmah otide u crkvu Vaskresenja gde …”prolivši mnoge suze, dotičući se očima i tijelom životvornoga groba Vladike svojega Hrista, i rukama ga grleći, s ljubavlju celiva.“

Obilazeći judejsku pustinju, otide u hrišćanski manastir Svetog Save Osvećenog, Mar Sab, gde se Osvećeni upokojio 532 g .

manastir Svetog Save Osvećenog Mar Saba

Mar Saba – Manastir Svetog Save Osvećenog

Kada je Sveti Sava stupio u crkvu manastira Svetog Save Osvećenog – za koga i danas važi da je mesto najstrožijeg monaškog posta – dogodilo se čudo: žezlo Osvećenog, koje na tronu staji punih 700 godina – iz čista mira – odjednom pade. Zbunjeni monasi, vratiše patericu (“pastirsku palicu”) na svoje mesto. Međutim, sledećeg jutra kada je Sveti Sava ušao u crkvu, dogodilo se isto – žezlo je palo…. Monasi se setiše zaveštanja Save Osvećenog …”da će stići monah kraljevskog roda i istog imena“ – te mu poklone žezlo. Žezlo se danas čuva u Kareji.

Bratija manastira Save Osvećenog, daruje Svetom Savi dve ikone: “Mlekopitateljicu“ koja je u Savinoj isposnici u Kareji, i najčuveniju hilandarsku ikonu – “Trojeručicu“, koja je dugo bila “igumanija “manastira, a sada stoji na tronu pored igumanskog – u glavnoj manastirskoj crkvi.

Odlazeći iz Jerusalima, Sveti Sava od Patrijarha dobija srebrno žezlo, pri vrhu ukrašeno dijamantima, koje je bilo u manastiru Mileševa, da bi, zbog sigurnosti, sredinom XVI veka preneto u riznicu manastira Svete Trojice kod Pljevalja. Iz Nikeje, Sveti Sava donese i najveću relikviju – delić sa krsta na kome je Gospod raspet. (Trojedno drvo – od tri suve grančice koje je Lot zasadio – iz jednog korena izrastu tri grane različita drveta -kiparis, kedar i bor – pa od njega napraviše Krst na kojem raspeše Gospoda. Na mestu gde je raslo Trojedno drvo – Sveti Sava sagradi manastir Časnog Krsta).

Na prvom hodočašću, Sveti Sava kupi kuću Jovana Bogoslova u kojoj je Soba tajne večere – jevanđeljska “gornja soba“, “gornjica“, u kojoj je Gospod apostolima oprao noge, a zatim, na poslednjoj večeri, ustanovio Euharistiju (Svetu Tajnu Pričešća). U ovoj kući Gospod se posle Vaskrsenja, javio apostolima, obećao silazak Duha Svetoga …. U istoj kući, ispod ove sobe je i Davidov grob. Kuću je Sveti Sava kupio od Saracena i tu sazidao crkvu Svetog Jovana – da bi krstaši u potonjim ratovima – porušili i kuću i crkvu, a “franjevci “ kasnije podigli baziliku. Pri povratku iz Svete zemlje, pre nego što se ukrcao na brod u luci Akr, Sveti Sava kupuje crkvu Svetog Đorđa i poklanja je kao metoh Lavri Svetog Save Osvećenog.

Na drugo pokloničko putovanje u Svetu zemlju 1234 g., Sveti Sava se na lađu, najverovatnije opet, ukrcao u “Starom gradu“ u Budvi. Istoričari nisu rasčistili ni o mestu polaska ni o vremenskom trajanju drugog hodočašća, jer se po nekim zapisima Sveti Sava upokojio u Trnovu 27. januara (kasnije ustanovljen kao Savindan) 1236. ili 1237 godine.

Srbskih tragova po Svetoj zemlji bilo je, i ako Bog da biće još.

Manastir Svetog Jovana Bogoslova, manastir Časnog Krsta u Jerusalimu i crkvu Svetog Đorđa u Akru – podigao je Sveti Sava.

Kralj Milutin podigao je u Jerusalimu manastir posvećen Svetim Arhangelima.

Joanikije, prvi srbski patrijarh, na Svetoj Gori Preobraženja -Tavor, sagradi crkvu Svetog Ilije.

Sveti Car Lazar je hodočastio po Jerusalimu.

Srbi su 130 godina upravljali manastirom Svetog Save Osvećenog.

Iguman sinajskog manastira u XIV veku – bio je Srbin Joanikije.

Kralj Milutin podiže manastir Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u kome je bio i srbski patrijarh Arsenije I I I Čarnojević (Crnojević) ….

Danas je u Svetoj zemlji samo jedan Srbin monah -Grigorije u manastiru Svetog Save Osvećenog i jedna Srbkinja monahinja – Mihaila u ruskom namastiru Svete Magdalene.

 

Sočinjenije : hadži Milan Arsenović