USVOJEN PREDLOG O VOŽNJI

Vozačima do 21 godine zabranjena noćna vožnja! Takodje, neće moći da upravljaju vozilom od ponoći do šest sati ujutru!

Radna grupa za brigu o mladim vozačima i učesnicima u saobraćaju, usvojila je predlog da se vozačima do 21 godine ograniče performanse vozila kojima mogu da upravljaju, pa će gornja granica biti 56 kilovata (76 konjskih snaga) po toni.

Mladim vozačima do 21 godine zabranjena noćna vožnja German Police Porsche 911

Porše 911 koji vozi nemačka policija

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja predsedava radnom grupom, izjavila je novinarima da je to vladino telo, kao što je i najavljeno, u roku od sedam dana utvrdilo predloge za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja.

„Cilj Vlade je da se sačuva život mladih ljudi“ – poručila je Mihajlović.

Drugo ograničenje za vozače do 21 godine je da neće moći da upravljaju vozilom od ponoći do šest sati ujutru!

Uz to, u prvoj godini vozačkog staža, mladi do 21 godine imaće probnu dozvolu i moći će maksimalno da voze četiri osobe, od kojih jedna mora da ima najmanje tri godine vozačkog iskustva.

Vozači do 21 godine, moći će i da imaju maksimalno devet kaznenih poena, za razliku od ostalih vozača kojima je gornja granica 18 poena.

Mihajlović je rekla da će biti još predloga za izmenu Zakona i da će posebna pažnja biti posvećena edukaciji mladih.

Mihajlović je rekla da je to nekoliko značajnih mera koje sigurno mogu da pomognu da mladi ljudi ne ginu –  podsećajući da je u 2014. nastradalo 76 mladih ljudi.

– Cilj Vlade je da sačuvamo mlade živote. Radna grupa nastavlja s radom, ovi predlozi su, samo, jedan deo posla. Radićemo s mladima, kako da im pomognemo da nemaju problema za novogodišnje praznike – najavila je Mihajlović.

– Mlad, bahat vozač nije nastao odjednom, on je, to, negde video i mi treba da nastavimo rad kroz obrazovanje budućih vozača – istakla je ona.

Izvor: 24sata.com, tanjug, fonet

Priredio: V. V. M.

oOOo