BICIKLOM PO VODI!

London planira izgradnju plutajuće biciklističke staze. Projektovana biciklistička staza na Temzi biće duga 220 km!

 

Mi ćemo imati Beograd na vodi, a Londonci… BICIKL NA VODI!… lepa ideja, nema šta!…

Vlasti u Londonu nameravaju da izgrade biciklističku stazu koja će plutati na reci Temzi – pogledaj sliku. Projekt izgradnje je vredan 755 miliona. Valjda funti, ali nisam siguran… Šta je kod njih: funta ili evro?…

Plutajuća biciklistička staza na reci u Londonu

Plutajuća biciklistička staza na reci Temzi u Londonu

 

Cilj londonskih vlasti je smanjiti rizik od saobraćajnih nesreća u kojim učestvuju automobili(sti) i bicikli(sti) na prometnim ulicama Londona. Mozgali i izmozgali – oni – po g. Jerotiću –  najpametniji narod na svetu!

Staza nazvana Thames Deckway će biti izgrađena na južnoj obali reke između Batterseaja i Canary Wharfa, a središnja tačka će biti most Millennium.

Staza budućnosti …

Radi se o stazi futurističkog izgleda koji je ideja grupe britanskih arhitekata čije su vođe David Nixon i Anna Hill.

Tim još uvek nije otkrio detalje o dizajnu staze i načinu na koji će plutati na Temzi. Biće izgrađena privatnim finansijama, a izgradnja će koštati 755 miliona evra. Cena vožnje će koštati evro i 80 centi.

Senzori… 12.000 biciklista na sat… na rečnom vazduhu …

Staza će biti opremljena pristupnim rampama i kioscima, kao i senzorima koji će, na osnovu satelitskih podataka, biciklistima davati informacije o gustoći saobraćaja, reci i vremenskim prilikama da bi se što komfornije osećali na stazi.

Ako njena izgradnja bude odobrena, stazom će, u jednom satu,  bez problema moći da prođe 12.000 biciklista. Ova staza je i te kako potrebna Londonu čija će populacija porasti za 12 posto u narednih deset godina. Vožnja biciklom će biti lakša i sigurnija.

Staza bi trebalo biti dugačka oko 220 kilometara, a moći će joj se pristupiti s 200 pristupnih tačaka!…

Naša ocena je: 10 plus!

 

Izvor: Klix.ba

Priredio: V. V. M.

oOOo