ZAŠTO MAČKE IMAJU DEVET ŽIVOTA

Da li znate odakle potiče verovanje zašto mačke imaju 9 života

.

Žilavost mačke, dovela je do verovanja da ima više od jednog života, to jest, čak, devet. Zašto bi ona imala, baš,  devet života, a ne neki drugi broj?…

Verovanje zašto mačke imaju devet života

Mačka sa 9 života

Odgovor bi bio da se u stara vremena broj devet smatrao naročito srećnim brojem jer je predstavljao „trojstvo trojstva“ i zbog tog bio kao stvoren da objasni mačkinu žilavost.

Ovo verovanje potiče još od starih Egipćana. Uobičajeno je verovanje da mačke potiču iz starog Egipta, međutim, sve linije od kojih potiču domaće mačke vode poreklo od nekolko afričkih divljiv mačaka. Prema novijim istraživanjima, domaća mačka kao kućni ljubimac prvobitno potiče od vrste nalik libijskoj šumskoj mački, retkoj vrsti i spada u prvu pripitomljenu životinju. Mačka je duže s čovekom od psa pošto živi uz ljude već najmanje 9.500 godina!

Postoji mnogo različitih sorti mačaka, od kojih su neke bezrepe ili bezdlake, kao rezultat mutacija i ima ih u različitim bojama. One su vešti grabljivci i poznato je da za ishranu love preko 1000 različitih vrsta životinja. Veoma su pametne.

Komuniciraju glasom (mjaukanjem), predenjem, frktanjem, režanjem, škljocanjem, i sa još oko stotinu drugih glasova, kao i govorom tela. Mačke koje žive u grupama koriste kombinaciju glasova i govora tela za međusobno sporazumevanje.

 

Video-prilog

Rosinijeve mačke pevaju

Miau Miau Miau (Duetto buffo di due gatti – G. A. Rossini), trajanje: 3:17 minuta
Klikni, dole:

Izvor: http://www.mojaoaza.com, http://www.forum-opp.com, http://politika.rs, YouTube

Priredio: V. V. M.

oOOo