Kad ovo pročitate, više nikad nećete gledati banane istim očima!

BANANE ZA SVE

Sećate li se crtaća o Eriku, dečaku koji kad pojede bananu, postaje super – heroj? Ovo nije slučajnost jer je ovo voće zaista moćno! Zašto su dobre banane?

Banane sadrže tri vrste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a, upravo, ova kombinacija čini da osećaj sitosti dugo traje.

Banane

Banane

Istraživanja su pokazala da su, samo, dve banane dnevno dovoljne za 90-minutni trening. Ipak, energija nije jedina dobrobit ovog čudesnog voća…

Zašto su dobre banane:

DEPRESIJA (LOŠE RASPOLOŽENJE)

Sudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja sprovedenog među osobama koje pate od nekog oblika depresije, banana se može koristiti i kao lek. Za ovo je zaslužan protein triptofan koji telo pretvara u serotonin poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Sledeći put, kad  vas bude mučio PMS, zaboravite na pilule protiv bolova, već radije pojedite ovo fantastično voće.

ANEMIJA (MALOKRVNOST)

Kako obiluju gvođćem, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomaže kod anemije.

KRVNI PRITISAK

Ovo južno voće je izvrsno jer sadrži vrlo malo soli, ali dosta kalijuma koji je važan za regulisanje krvnog pritiska. Ako redovno jedete banane, umanjićete šanse i za moždani udar.

MOZAK

Tako je, banane utiču na rad mozga, a jedno istraživanje je pokazalo da učenici koji ujutru pojedu jednu bananu,  imaju bolju koncentraciju tokom dana.

KONSTIPACIJA (ZATVOR)

Kako su bogate vlaknima, banane pomažu da brzo prevaziđete problem zatvora, bez upotrebe laksativa.

MAMURLUK

Imali ste burnu noć? Bez brige, jedan ekspresni milk-šejk od banane, oslobodiće vas glavobolje. Ukoliko dodate i jednu kašičicu bagremovog meda, umirićete želudac, ali i nadoknaditi šećer.

JUTARNJE MUČNINE

Umanjićete ih, a, možda, i potpuno odstraniti ukoliko užinate ovo slasno voće.

UJED KOMARCA

Kako biste smirili otok od ujeda komarca ili sličnog insekta, na ujed utrljajte unutrašnju koru banane.

ŽIVCI

Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite da   ovo voće pojedete za užinu.

CREVA

Ovo posve čudotvorno voće se zbog svog mekog sastava koristi i kao dijetalna hrana protiv crevnih bolesti.

REGULIŠE TEMPERATURU

U poređenju s jabukama, banane sadrže četiri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa…

Možda bi, sad, kad ovo znamo, trebalo promeniti narodnu poslovicu i reći da: Jedna BANANA na dan, tera doktora iz kuće van!

Autorka: Sanja Jakšić

Izvor: http://zena.blic.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo