BEOGRAD VEČITI GRAD… 100 SENKI NAD BEOGRADOM…

Aleksandar Diklić i 100 senki nad Beogradom: Istorijske ličnosti koje su pisale istoriju Beograda

Aleksandar Diklić, autor sad već kultnog serijala i knjige Beograd večiti grad, pripremio je novu poslaticu – grandiozan projekat od 100 epizoda 100 senki nad Beogradom na RTS-u, u kojima gledaoci mogu da se upoznaju s biografijama ličnosti koje su obeležile istoriju našeg glavnog grada. Emisija se emituje utorkom i četvrtkom od 16.50 na RTS 1.

100 senki nad Beogradom serijal emisija na RTS o Beogradu

100 senki nad Beogradom serijal istorijskih emisija na RTS o Beogradu

– Ovaj projekat sam radio dve godine i još nije potpuno završen. „Sto senki“ je sto epizoda, a svaka epizoda je posvećena jednoj istorijskoj ličnosti koja je obeležile istoriju Beograda. Jedinstven pristup svakoj ličnosti pruža širu sliku vremena u kom je svaka od zastupljenih „senki“ dejstvovala na istoriju Beograda – priča Diklić za „Blic TV magazin“.

7.000 godina istorije…

Autor Aleksandar Diklić ističe da je selekcija ličnosti predstavljala izazov s obzirom na 7.000 godina istorije koju je trebalo obuhvatiti.

– Teško je bilo odabrati, samo, 100 osoba. Iako smo snimili više epizoda, prikazaćemo samo sto – a nastavka neće biti. Glavni junaci serijala su ličnosti iz antičkog i rimskog perioda Singidunuma. To su srednjovekovni heroji i vojskovođe, osmanlijski sultani, austrijski carevi, feldmaršali i generali, ustaničke vođe-patriote koje su omogućile obnavljanje srpske države. Junaci ovog serijala su i pesnici, naučnici, velikani srpskog oružja i kulture. Nemamo hronološki red jer sam želeo sam da ovim televizijskim formatom napravim „kuršlus“ u glavama naših gledalaca i da bi posle jednog rimskog generala mogli da pogledaju emisiju o Miki Alasu, pa da se vrate na sultana Mehmeta IV. Non-stop skačemo s vremena na vreme, ali,  tako se dešava i u našem svakodnevnom životu – ističe Diklić.

Projekat „100 senki nad Beogradom“ se završava s  periodom Josipa Broza Tita.

– Većina arhive je otvorena do tog vremena, pa, čak, ni to vreme nije do kraja otvoreno za javnost. Novim istraživačima ću pružiti priliku da rade nov deo jer nas,  zaista, očekuju velika istorijska iznenađenja – kaže Diklić i dodaje da će jedna epizoda biti posvećena, upavo, Titu, jednom od najdugovečnijih vladara Beograda.

– Kad sam radio priče, išao sam tragom koji me je zanimao. Volim da čujem priče o ličnostima o kojima ili ništa ne znam ili znam vrlo malo, a ne da po stoti put slušam iste priče o pojedincima…

Aleksandar Diklić Beograd večiti grad i 100 senki nad Beogradom

Aleksandar Diklić – Beograd večiti grad i 100 senki nad Beogradom

Posle ovog serijala, uslediće i knjiga, a autor nam je otkrio da, već, priprema i novi projekat:

„Beogradski šetač“… u pripremi

– Ovog puta radim igrano-dokumentarni serijal koji će se zvati „Beogradski šetač“. Imaćete priliku da me vidite i u rimskoj odori, ali i u nemačkom srednjovekovnom oklopu, kao i u našoj srednjovekovnoj srpskoj odeždi. Najzad ću se i sam pojaviti pred gledalištem. Snimanje počinjemo sledeće godine – otkriva Diklić.

Video-prilog

100 senki nad Beogradom
100 senki nad Beogradom -Trailer, trajanje: 1:13 minuta
Klikni, dole:

 

 

Autor: D.Dostanić

Izvor: http://www.blic.rs

Priredio: V. V. M.
oOOo