Danas otkrivanje Tesline biste u „Njujorkeru“

TESLA, NAŠ I SVETSKI

Bista Nikole Tesle, rad akademskog vajara Bojana Mikulića, biće danas, 10. januara 2015, svečano otkrivena u hotelu „Njujorker“, u Njujorku,  na Menhetnu …

Profesor Rade Mihajlović s Instituta za tehnologiju, u Njujorku, kaže da se otkrivanje biste očekuje u 18 sati po našem vremenu. Teslina bista će se nalaziti u centralnom lobiju hotela, a danas će biti održana i Tesla Konferencija s ciljem da veliki naučnik uđe u školski program SAD.

Bista Nikole Tesle i spomenik u SAD

Bista Nikole Tesle i spomenik u SAD

Mihajlović koji je sa srpskom dijasporom u SAD učestvovao u podizanju spomenika i biste našeg slavnog naučnika, rekao je za RTS da su postavljene mnoge Tesline biste prethodnih godina, „od Brazila do SAD“ i da je dobro što se Tesla i dalje promoviše na tom prostoru.

Kako kaže, već postoji jedna bista ispred „Crkve Svetog Save“ u Njujorku, a u okviru „Njujorkera“ je 2001. postavljena, tzv., plaketa, odnosno Teslina spomen ploča, u prisustvu senatora i zvaničnika SAD. Sad će u samom holu „Njujorkera“, u čijoj sobi je Tesla živeo, biti podignuta i bista u prisustvu mnogo ljudi iz srpske dijaspore i konzulata.

Živeo pri vrhu hotela …

Mihajlović je podsetio da je Tesla živeo u sobi na 33. spratu, pri vrhu tog hotela i da je sam personal malo upoznat s tim, ali da menadžeri svakako jesu jer je Tesla zahvaljujući, pre sveg, mladim ljudima, postao prava medijska zvezda.

Ta soba je, prema rečima Mihajlovića, do skora bila na raspolaganju gostima i to je za svakog ko bi je koristio bila velika čast. „Mladi su odigrali veliku ulogu u rehabilitaciji Teslinog imena, najviše koristeći internet i ju-tjub“, dodao je Mihajlović.

Otkrivanje biste, Konferenciju i gala-večeru organizuju predsednik „Tesline naučne fondacije“ Nikola Lončar, generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković sa saradnicima, otac Ðokan Majstorović iz „Crkve Svetog Save“ u Njujorku i drugi poštovaoci dela velikog naučnika.

Bista Nikole Tesle u Americi

Bista Nikole Tesle u Americi

Bogat program u Teslinu čast …

„U programu će učestvovati oko 30 eksperata iz ove oblasti i ovaj program smatramo najvažnijim što dijaspora može i treba da uradi za Teslu. Bez Tesle u školama širom Amerike, svet nikad neće saznati pravu istinu – šta je Tesla uradio za čovečanstvo“, rekao je ranije Lončar.

On je dodao da je „Fondacija“ dosad poklonila Tesline biste ambasadi SAD u Beogradu, gradovima Leskovcu i Banjaluci, „Frenklin Institutu“ u Filadelfiji i gradu Rahvej u državi Nju Džerzi. Čuven naučnik je živeo u hotelu „Njujorker“ od 1933. do smrti, na Božić, 7. januara 1943.

Priredio: V. V. M.

oOOo