TRGOVINA U BUDUĆNOSTI VELIKOG BRATA

Kako izgleda budućnost trgovine i kuda idu sve tehnička rešenja da bi kupci više kupovali i trošili novac u prodavnici. Trendovi u trgovini

 

Prenosimo zanimljiv tekst iz magazina za trgovinu Market Network o tome kuda ide trgovina u budućnosti. U šta se pretvara prodavnica i šta postaje kupac. Alatke za bolju prodaju o kojima se govori u ovom tekstu već postoje i ispituju se na ekperimentalnim kupcima. U jednu ruku je i izuzetno ali i zastrašujuće sa koliko napora i kreativnosti trgovinske korporacije hoće da nas kontrolišu i upravljaju našim novčanikom i našim mislima. Šoping je odavno postao atak na sva naša čula da bi potrošili novac, a sada to ulazi u novu dimenziju, gde je budućnost trgovine zasnovana na hi tech konceptima.

Nema nam pomoći. Pametnija tehnologija je protiv nas pametnih kupaca.

Kako će izgledati trgovina u budućnosti - budućnost trgovine

Kako će izgledati trgovina u budućnosti

 

Prepoznavanje lica

Emotient iz San Dijega već koristi ovu tehniku i prateći softver kako bi se osmatralo raspoloženje mušterije dok ulazi ili izlazi iz radnje i pratile njene reakcije na različita pakovanja i brendove. Tesco je izbacio i aplikaciju s opcijom skeniranja lica kako bi prema polu i dobu starosti targetirao potencijalne mušterije. Pokazalo se da je takva aplikacija veoma kontroverzna i napadna.

Personalizovana ponuda 

Kako vidimo, u budućnosti neće biti mesta za privatnost u kupovini. Senzori po radnji prikupljaće informacije o tome koliko ima mušterija i gde one provode najviše vremena. Sve više informacija razmenjuje se između radnji i telefona kupaca. Radnje u Ridžent stritu u Londonu imaju instalirane iBeacone, koji koriste Bluetooth tehnologiju kako bi mušterijama slali personalizovane ponude i sugestije o proizvodima koje bi one možda volele da kupe.

Pametne etikete

Firme poput Norwegian Thinfilm počele su da koriste elektronski lejbeling, zbog čega je takva tehnologija drastično pojeftinila. Pametne etikete sadrže senzore i pokazuju mušteriji da li je mleko sveže ili da li proizvod podleže međunarodnim standardima. Na budućim policama nalaziće se i senzori koji će vam pokazati koje je najbolje vino za večeru koju još nosite u korpi, ili senzori koji će vas upozoriti da ne kupujete baš taj proizvod jer on sadrži kikiriki na koji ste vi alergični.

Dostava po želji

Klikni i pokupi – usluga koja omogućuje da se kupuje onlajn a da se stvari pokupe iz ormarića ugrađenih u kancelarije ili nekih drugih mesta – i dalje će rasti u budućnosti. Isto važi i za potrčka po želji kao što je WunWun, koji preko aplikacije za smartfon nudi dostavu u roku od sat.

U međuvremenu, Amazon razvija planove o dostavi dronovima i zatražio je dozvolu od Američke federalne kontrole leta.

Digitalne kabine

Firme kao što je Magic Mirror razvijaju virtuelna ogledala koja omogućavaju ljudima da isprobaju odeću na svojoj projektovanoj slici i na ekranu. Senzori mapiraju oblik tela i virtuelna odeća može da se stavi preko tač-skrina.

Prodavnica muške garderobe Hointer već sada nudi kupcima da skeniraju QR kod odeće, izaberu je preko telefona i ona će im stići u kabinu.

Virtuelne radnje

Virtuelne radnje mogu da niknu bilo gde s velikim tač-skrinovima koji nude potrošačima širok spektar proizvoda za koje nema mesta na stvarnim policama.

Tesco je postavio virtuelnu prodavnicu u seulskom metrou omogućujući ljudima da na putu do posla poručuju potrepštine preko digitalnih polica koje skeniraju pametnim telefonom. Dok stignu kući, potrepštine će im biti dostavljene.

3D štampači

3D štampanje će, očigledno, postati stvarnost na svakoj aveniji, omogućujući ljudima da preko ekrana skinu određeni dizajn i dobiju jedinstveni proizvod koji je stvoren dok čekaju. Eksperti poput dr Grega Gibonsa sa Univerziteta Vorvik predviđaju da će radnje sa 3D štampačima zameniti fotokopirnice. Drugi misle da ćemo štampati 3D čizme i stare telefonske govornice.

Pomoć robota

U Južnoj Koreji u tržnim centrima roboti pomažu kupcima da pronađu pravu radnju. Ali već se nazire da će roboti samostalno puniti police, proveravati stanje i paziti na svežinu namirnica.

Andyvision je robot razvijen na Univerzitetu Karnegi Melon. On skenira police i pravi interaktivnu mapu radnje u realnom vremenu.

Povratak u budućnost

Ne misle svi da će šoping-štrafta u budućnosti biti haj-teh. Naučnica Laura Vaugan veruje da će se vratiti dani lokalnih mesara, pekara i farmera.

Ljudi će naći alternativne načine da ispune avenije i strah da će izumreti pod pritiskom onlajn konkurencije nije opravdan, misli ona.

 

Izvor teksta: MarketNetwork.rs