SRBIN U TELU AMERIKANCA
Oduševljen našom istorijom i ljudima! – NESVAKIDAŠNJE: Amerikanac Filip Metoks pomogao poplavljenima, pa odlučio da se preseli u Srbiju! …

 

Filip Metoks (27) svoju ljubav prema Srbima, dokazao je kad je prikupio 1,5 milion dolara pomoći za žrtve majskih poplava!…

– Mnogi prijatelji misle da sam ćaknut zbog svoje želje da napustim posao i život u Sjedinjenim Američkim Državama i pođem ispočetka, u Srbiji, ali, nema veze. Oni to ne razumeju!

Ovim rečima Filip Metoks (27), iz Južne Karoline,  objašnjava kako njegovo okruženje reaguje kad sazna da je on zapravo „Srbin u telu Amerikanca“, kako sebe, u šali,  voli da zove…

Filip Metoks amerikanac koji se oseća kao Srbin

Filip Metoks na Kalemegdanu – amerikanac koji se oseća kao Srbin

Sve je počelo kad je devedesetih, na vestima, video rat i rasparčavanje stare Jugoslavije. Kaže da je tad shvatio da „nešto tu ne štima“ i da Srbija nije tako loša kao što je predstavljaju.

Danas je Filip član humanitarne organizacije srpske dijaspore „27. jun“ iz Čikaga i s njom je aktivno učestvovao u prikupljanju hrane i različite robe u iznosu od 1,5 miliona dolara koliko iznosi humanitarna pomoć koju su poslali žrtvama poplava!

Zaljubljen u Srpkinju…

– Čim sam čuo kakva se kataklizma dogodila u Obrenovcu, odmah sam se uključio u prikupljanje pomoći. Bukvalno sam 24 sata dnevno apelovao na ljude preko društvenih mreža, javljao prijateljima da uplate novac, doniraju pelene, stvari, hranu… – govori Filip koji je prvi i jedini put u Srbiji bio 2012.

– Tad sam došao kod devojke Milene koju sam upoznao u Americi. Nismo više zajedno, ali smo dobri prijatelji, a zahvaljujući njoj, upoznao sam mnogo divnih ljudi u vašoj zemlji – priča Filip koji je diplomirao na Fakultetu za biznis pri Univerzitetu Južne Karoline i zaposlio se u „Amazonu“, vodećoj kompaniji za internet-prodaju, u SAD.
Ipak, spreman je sve da napusti i – doseli se u Srbiju!

Nije sve u novcu…

– Srbija je moja opsesija. Strast. Niste ni svesni kako divnu zemlju i ljude koji u njoj žive imate! Stvarno treba da se ponosite svojom istorijom i korenima koje malo naroda ima. Nije sve u novcu – priča Filip koji je, pošto na njegovom koledžu nisu postojale balkanske studije, sam počeo da se bavi ovom oblasti.

Naš „ambasador“ u Americi: TRAŽI POSAO U SRBIJI…

– Vi znate da živite punim plućima. Podneo sam na nekoliko mesta za posao i sad mi samo ostaje da čekam. Znam da je kod vas teška ekonomska situacija, ali meni,  za sreću, stvarno, ne treba mnogo – naglašava Filip i dodaje da će do tad biti „ambasador“ Srbije u Americi.

– Nabavio sam knjige, učim srpski i želja mi je da ga jednog dana tečno govorim – objašnjava ovaj mladić i ističe da ga porodica u početku nije razumela, a da se,  kasnije, pomirila s činjenicom da je, kako u šali voli da kaže, „otpadnik“.

Autor: Katarina Martić

Izvor: http://www.kurir.rs

Priredio: V. V. M.
oOOo