U doba svoje mladosti, često sam išao u neku baštu da gledam film… A gledao sam filmove i na krovu, npr., na terasi Doma JNA, u Beogradu, danas Dom Vojske Srbije… Evo vam film u bašti… BAŠTI BALKANA… jeste li spremili kokice… ogladnećete… traje preko dva sata!…

 

LOVAC NA ZMAJEVE

Lovac na zmajeve (engl. The Kite Runner) je debitantski roman Haleda Hoseinia. Objavljen je 2003. godine od strane američkog Riverhed buksa a četiri godine kasnije adaptiran je u istoimenu filmsku priču.

Film i knjiga Lovac na zmajeve

Film Lovac na zmajeve

Dugometražan igran film Lovac na zmajeve, snimljen je po istoimenoj knjizi. To je priča o Amiru, mladiću iz Vazir Ahbar Hana i njegovom prijateljstvu sa Hasanom. Radnja je smeštena u periodu od pada monarhije u Avganistanu, preko Sovjetske invazije do masovnog odlaska izbeglica u obližnji Pakistan i daleke SAD.

Hasan i ja smo odrasli na istom mleku. Prve korake načinili smo na istom travnjaku, u istom dvorištu. A pod istim krovom izgovorili smo prve reči.

Moja prava riječ je bila Baba.

Njegova je bila Amir. Moje ime.

Ovaj snažan debitantski roman… pripoveda o žestokoj okrutnosti i žestokoj ljubavi koja iskupljuje. Oboje menjaju život Amiru, mladom i bogatom pripovedaču, koji sazreva u poslednjim mirnim danima svoje otadžbine, pre revolucije i upada ruske vojske. Ali politički događaji, čak i oni dramatični poput ovih prikazanih u Lovcu na zmajeve, samo su deo ove priče. U Lovcu na zmajeve Haled Hoseini nam daje živopisnu i životnu priču koja nas podseća na to koliko se njegov narod bori da trijumfuje nad silama nasilja – silama koje mu i danas prete.

The New York Times Book Review

Moćna knjiga… bez lažnih ukrasa, bez prenemaganja – samo žestoka, snažna proza… intimna povest o porodici i prijateljstvu, izdaji i spasenju kojoj nije potreban atlas i rečnik da bi nas zaokupila i prosvetlila. Pojedini delovi Lovca na zmajeve su surovi i teški, a ipak je to knjiga koja odiše ljubavlju.

The Washington Post Book World

Čudesan roman prvenac… priča o prijateljstvu dva dečaka u Avganistanu i neverovatna priča o jednoj dalekoj kulturi. Jedan starinski roman u najboljem smislu te reči, roman koji prosto nosi sa sobom.

San Francisco Chronicle

Svideće vam se…

Čuvajte ga u svojoj arhivi…

Video-prilog

LOVAC NA ZMAJEVE, igran film, trajanje: 2:07:42 sati (dobro ste pročitali: film traje preko dva sata!)… i ima pristojan titl…

Klikni, dole:

http://vimeo.com/35742341 

Priredio: V. V. M.

oOOo