BRAZILSKI FORRO PLES

Forro de Domingo Festival 2014 – plesna tačka koju izvode Valmir & Juzinha

Forro je veoma popularan brazilski ples stil koji se odlikuje neverovatno brzim tempom igrača. Kao da je sve ubrzano kada plesači plešu. Tipično za foro je da harmonika i metalni trougao prate plesače. Do sada niste imali prilike da vidite ovakav ples.
Forro de Domingo Festival 2014 - Valmir & Juzinha

Forro dance

Forro  je žanr brazilske muzike koja je nastala u severoistočnom Brazilu. Ona obuhvata različite plesne stilove kao i veliki broj različitih muzičkih ritmova. Ovaj muzički žanr je stekao široku popularnost u svim regionima Brazila. Forro je usko povezana sa brazilskim festivalima koji slave niz hrišćanskih svetaca tokom juna meseca. Najslavniji festival je na dan kada se slavi Sveti Jovan 24 juna.

Postoje tri ritma Forro-a: Ksote (sporiji tempo ritma), Baiao (originalni Forro) i arrasta – PE (najbrži od tri), ali i među njima postoje mnogi pod stilovi plesa, koji varira od regije do regije, i sam forro ples može biti poznat pod različitim imenima prema mestu gde se odigrava. Forro je ples u parovima, obično gde su plesači veoma blizu jedno drugom, čovekova leva ruka drži desnu ruku žene kao u Valceru, njegova desna ruka je oko njenih leđa a njena leva ruka je oko njegovog vrata.

Ostali stilovi mogu zahtevati da plesači ostanu delimično daleko ili čak i na znatnoj udaljenosti, samo držeći se za ruke u visini ramena. Uticaji iz salse i ostalih Kariba plesova dali su mobilnost Forro plesu.

Jednom godišnje se održava Forro de Domingo festival u Evropi, a video ispod koji smo postavili naglašava ples jednog od atraktivnijih parova. Njihovo plesanje oduzima dah. Njihova tela se brzo i fluidno kreću a mi smo ostali u čudu kako su uvežbani i kako sve to izvode.

 

Djordje Popović