VAŽNO O HIPERTIREOZI, ŠTA I KAKO SVAKI DAN…

Hipertireoza se može – i treba – držati pod kontrolom, ali se morate pridržavati lekarskih saveta i kontrole

 

Hipertireoza je sistemsko oboljenje u kom je nivo hormona štitaste žlezde povećan. Ova bolest se opisuje i kao poremećaj metabolizma (razmene materija) koji je posledica prejakog izlučivanja hormona štitne žlezde, odnosno preterane aktivnosti štitne žlezde.

Uzroci su različiti pa postoje i brojne podele ovog oboljenja.

Hipertireoza ili oboljenje štitaste žlezde - tiroide

Hipertireoza ili oboljenje tiroide

Jedan od oblika vrlo karakterističan po svojoj kliničkoj slici je Bazedovljeva bolest (MORBUS GRAVES – BASEDOW). Kliničko stanje hipertireoze, naziva se, još, i tirotoksikoza. Do hipertiroidizma ili tirotoksikoze dolazi zbog viška tiroidnog hormona u telu.

Učestalost Hipertireoze

To je pretežno bolest odraslih žena, s najvećom učestalošću između 30. i 50. godine života.

Uzrok nastanka Hipertireoze

Etiologija hipertireoze je nepoznata. Mnoga istraživanja upućuju na jak nasledan faktor u razvoju Gravesove bolesti. Smatra se da je, to, autoimuna bolest. Takođe kao uzroci hipertireoze, smatraju se i tumori štitne žlezde, hipofize, testisa ili jajnika, upala štitne žlezde zbog virusne infekcije ili druga zapaljenja, unos prevelikih količina tiroidnog hormona i unos prevelikih količina joda.

Hipertireoza klinička slika …

Karkteristični znaci za ovo oboljenje su: egzoftalmus (ispupčene očne jabučice), uvećna štitasta žlezda, lupanje srca, prekomerno znojenje, nepodnošenje toplote, gubitak težine, gušenje pri naporu, topla i vlažna koža, uvećana slezina, periferni otoci, lomljiva (krta) kosa, povećan apetit, nervoza, nemir, umor, grčevi u mišićima, česte stolice, menstrualne nepravilnosti kod žena.

Metabolizam bolesnika s hipertireozom je izuzetno ubrzan  što dovodi do ubrzavanja svih telesnih procesa i emotivnog stresa kao odgovora na povećanu fizičku aktivnost. Bolesnik često ima epizode ekstremnih emocija s epizodama plakanja i depresije posle kojih slede intenzivna fizička aktivnost i mentalna euforija i histerija.

Dijagnoza …

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijskih analiza. Laboratorijski,  tireoidni hormoni su uvećani. Fizikalni pregled otkriva povećanje tiroidne žlezde. TSH u serumu je smanjen, T3, T4 u serumu su obično povišeni.

Hipertireoza i komplikacije …

Karakteristična komplikacija za ovo oboljenje je, tzv.,  tireotoksična kriza koja je akutno i izuzetno žestoko pogoršanje simptoma i znakova Bazedovljeve bolesti, praćeno groznicom, lupanjem srca i zahteva lečenje u specijalizovanim stacionarnim ustanovama.

Lečenje Hipertireoze

Hipertireoza se leči antitiroidnim lekovima, radioaktivnim jodom ili hirurškim putem. Može se propisati sedativ kako bi se pacijent umirio.

Adrenergički blokatori se propisuju za kontrolu simptoma tremora, nemira i tahikardije. Izbor dodatnih lekova i hirurška intervencija, zavisiće od starosti bolesnika, veličini guše i bolesnikovom odgovoru na odabranu terapiju. Radioaktivni jod je lek izbora za osobe srednjeg doba i žene koje nisu trudne. On se primenjuje oralno, obično u jednoj maloj dozi, i bolesnik se može vratiti kući. Antitiroidni lekovi, prepisuju se kao početno lečenje deci, mladim, odraslim osobama i trudnicama. Glavni kandidati za ovo lečenje su bolesnici s malim gušama, nedavnom pojavom bolesti i blagim simptomima.

Tiroidektomija je hirurško odstranjenje dela štitne žlezde i lečenje izbora kod dece koja ne odgovaraju na antitiroidne lekove ili imaju nuspojave, kod odraslih osoba koje ne mogu ili ne žele biti podvrgnute dugotrajnoj terapiji lekovima, kod bolesnika s jako povećanom tiroidnom žlezdom ili kad postoji verovatnoća da će se razviti karcinom.

Priredio: V. V. M.

Dodatak tekstu

Šta je, još, važno za hipertireozu…

IZBEGAVATI: sport, sunce, more! NIKAKO!…

POTREBNO JE: planina; svež vazduh; samo veoma umerena fizička aktivnost, samo ono „koliko se mora“, dakle, ako je i šetnja, treba da je umerena!…

NE – stresovi, sekiracija bilo kakve vrste!…

TREBA: jesti integralne žitarice, kupus, prokelj, karfiol, rotkvice, spanać, pasulj, začin kurkum, vitamin C i omega 3 masne kiseline.

IZBEGAVATI: gluten.

I OVO NE: pšenica, ječam (geršla), ovas, raž.

OVO DA: soja sos, tofu sir, miso; aronija; sva „plava riba“, tj., tunjevina, skuša, losos, školjke; integralan pirinač; orašasti plodovi, semenke suncokreta; banane, jagode, šljive; šargarepa, paprika; riblji zejtin (može i u obliku perlica, u apoteci); heljda; crna rotkva, cvekla i – jedna nijansa – jedite vrlo malo kelja…

Ovo oboljenje traži više sna.

SAVET: obavezno se rešite – oslobodite se – amalgamnih plombi u zubima (posavetujte se  sa stomatologom). U pasti za zube ne treba da imate: hlor, bromid i fluor. Kad kupujete pastu za zube, obratite na ovo pažnju, kupite neku drugu.

oOOo