Island neće u EU?

U Rejkjaviku raste nezadovoljstvo vlasti miješanjem Brisela u finansijske tokove na ostrvu, pa je sadašnja vlast, dobila posljednje izbore upravo obećanjem da će učiniti kraj tom miješanju.

Elvir Bucalo

Nakon što već par godina svoju aplikaciju za evropsko članstvo svojevoljno drži „na ledu“, Island bi narednih dana mogao da zatraži da se proces pridruženja ove zemlje EU potpuno anulira. Prve reakcije Brisela pokazuju da evropska administracija poštuje suverenu odluku nacionalne vlasti, dok je činjenica da se već odavno duboko žali što Island okreće ledja Uniji.

Island neće u EU Zašto Vikinzi ne žele u Evropu

Zašto Island ne želi u Evropu?

Island je, za razliku od Zapadno Balkanske priče kandidata i polu-kandidata, Briselu u svakom smislu ne samo poželjan član evropske porodice, već i odavno spreman za nju.

Ostrvo sa manje od 400 hiljada stanovnika, član je brojnih evropskih asocijacija i sporazuma – od EFTA do Šengena, a čak dvije trećine trgovine sa ostatkom svijeta Island vrši sa Evropom.

Medjutim, od krize naovamo, raste nezadovoljstvo vlasti u Rejkjaviku miješanjem Brisela u finasijske tokove na ostrvu. Sadašnja vlast je čini se, dobila posljednje izbore upravo obećanjem da će učiniti kraj tom miješanju, pa je tako septembra 2013. odlučila da zamrzne pregovore. Za evropskog komesara za proširenje to nikako nije bila dobra vijest.

„Ponavljam da Unija ostaje u potpunonsti opredjeljena da se zaključi proces pridruženja Islanda. Naša pozicija je već dugo jasna: svi u Uniji su za to da pregovori treba da se nastave, vjerujemo da postoje koristi od bližih veza Unije i Islanda i smatramo da je proces priključenja najbolji okvir za to“, kaže bivši komesar za proširenje, Štefan File.

Šef diplomatije Islanda, Gunar Bragi Sveinson poručuje:

„Moj je zadatak bio da prenesem odluku moje vlade da se na čekanje stave pregovori o prijemu. U pitanju je samo odluka i ništa  više. Mi smo dio Evrope i učinićemo sve što je u našoj moći da osnažimo veze na drugi način“, rekao je Sveinson.

Ovog vikenda je saopšteno kako će zamrznuti status postati „bez ikakvog statusa“.

„Nemamo poseban komentar na to. Ako su islandske vlasti odlučile da to urade, riječ je, očigledno, o njihovoj odluci i tome nemam šta da dodam“, poručila je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

Ne treba posebno naglašavati kako su u redovima euro-skeptika bili sretni kada su čuli da Island odustaje od Evrope. Iskoristili su priliku i pozvali i Grčku da odbaci euro i prestane, kako kažu, biti podanik organizacije kojom caruje Njemačka.

Kakve će posljedice odluka Islanda imati na ukupan proces evropskog proširenja još je rano predvidjati, ali sasvim sigurno neće olakšati život onima u evropskoj čekaonici.

 

Izvor: VOA