Izaberite boje u vašem domu prema Feng Šuiju

Boje imaju izuzetno veliki uticaj na naše raspoloženje i u skladu sa time ih možemo koristiti i u terapeutske svrhe kako bismo poboljšali i svoj dom i samim tim i svoje svakodnevno raspoloženje.

 

Feng Šui zagovara teoriju da ukoliko boje koristimo prema određenim pravilima možemo privući pozitivne vibracije u svoj prostor i život.

Iz tog razloga je od krucijalnog značaja koje boje za zidove i za nameštaj koristimo pri opremanju stana.

Kako boje utiču na naše raspoloženje:

  • Boja je jedan od načina na koje komunicira naša duša i mi veoma dobro razumemo njen govor. Slikarstvo je upravo iz tog razloga jedan od odličnih načina da predstavimo stanje svog duha i emocije.
  • Boje mogu uticati i pozitivno i negativno na naše raspoloženje i emocije.
  • One nam mogu dati osećaj lakoće i blagostanja.
  • U zavisnosti koju boju koristimo, a koju izbegavamo, pokazujemo kakva smo mi zapravo osobe.
  • Boje bitno utiču na našu percepciju. Na primer ukoliko želimo da neki prostor vizuelno deluje veće mi ćemo ga ofarbati u belu boju.
  • Boje imaju simbolično značenje koje bitno utiče na našu podsvest.
  • Moramo imati u vidu i da sve boje nemaju uvek isti uticaj na sve ljude, kao ni na sve kulture.
  • Boje bitno utiču i na protok energije u našem telu, porodici i domu.
  • Skoro uvek koristimo boje u skladu sa našim karakterom. Mada možemo i manipulisati bojama tako što ćemo na primer svoju burnu i energičnu prirodu umiriti koristeći plavu boju u svojoj sobi.

Crvena je boja vatre, moći, strasti i visoke energije. Koristite je na zidovima dnevne sobe, trpezarije, kuhinje i teretane. U spavaćoj sobi, kao i u dečijoj sobi bi je trebalo izbegavati ili veoma oprezno koristiti. Koristite je na istoku, jugoistoku, zapadu ili severozapadnoj strani vašeg doma. Crvene detalje dodajte i ukoliko se hronično osećate umrno ili anemično. Preporučuje se da se ipak koristi izbalansirana sa mirnim bojama.

Naranžasta boja se takođe smatra bojom vatre ukoliko je u pitanju njena jarka nijansa. Ona označava i zadovoljstvo, produktivnost i entuzijazam. Čini nas življima, optimističnijima i aktivnijima. Trebalo bi je koristiti u dnevnoj sobi ili dečijoj sobi u delu određenom za igru. Pošto predstavlja kombinaciju crvene i žute boje ona donosi energiju crvene i vedrinu žute boje što čini odličnu kombinaciju. Nivo energije u narandžastoj prostoriji će budite sigurni uvek biti na zavidnom nivou.

Ljubičasta spada u kraljevske boje koje odišu mirom i savršenom atmosferom i iz tog razloga je idealna za prostorije sa meditaciju, čitanje, pisanje i za spavanje. Koristite je u tonovima lavande i isključivo na istoku, zapadu i u jugoistočnom delu vašeg doma.

Roze boja je još jedna od boja koja će vam doneti snažnu pozitivnu energiju u domu. Ukoliko imate problema sa spavanjem, obojite sobu u svetlo roze boju.

bedroom-02

Žuta boja označava još jedan element vatre, a njene lake nijanse pripadaju elementu Zemlje. Upoređuje se sa Suncem koje predstavlja izvor pozitivne energije. Ovu boju možete koristiti u bilo kojoj prostoriji, jer uvek označava vedrinu, prilagodljivost, fleksibilnost i jasnoću.

Zelena boja je odličan i popularan izbor kada su u pitanju dnevne i spavaće sobe. Ova boja smanjuje stres i ima terapeutski efekat.

Plava označava vodu i pomaže kontrolu negativnih emocija. Takođe umanjuje stres i napetost.

Bela, siva i crna boja su boje metala koje bi trebalo da budu dominatne u zapadnim i severozapadnim delovima vašeg stana. Sivu ne bi trebalo koristiti kao boju za zidove, jer može dovesti do apatije i pada energije. Belu uvek možete koristiti, jer označava čistoću i nove početke.

cool-white-room-design-inspiration-with-inspiring-decoration

Poslušajte savete koje Feng Šui preporučuje od davnina i sigurni smo da ćete ubrzo videti efekte svih ovih boja na vaše raspoložene, članove vaše porodice i generalnu harmoniju u vašem domu.