IME TORTE

Kako su neke torte dobile nazive. Zašto se torta zove tako kako se zove. Doboš torta, Švarcvald, Vasina, Zaher torta …

 

Svi ih volimo, razmenjujemo recepte, dodajemo nešto svoje, a ponekad se nasmejemo i njihovim čudnim nazivima…

U pričama o tortama se pojavljuju plemići, žene-borci, zahvalne tašte, vešti šegrti, knezovi… ali i po neka rakija…

Evo, na primer…

Priče kako su najpoznatije torte dobile ime - torta i ime

Ime torte

Doboš torta – Jedna od onih torti za koju svako ima recept i, bar, jednom se služila na nekom rođendanu ili slavlju. Ova torta, iako svojim oblikom može da podseti, ne nosi naziv po instrumentu – dobošu već po svom tvorcu, slavnom mađarskom poslastičaru koji se zvao József C. Dobos, a koji ju je osmislio za izvesno takmičenje kako bi što duže opstala u ondašnjim uslovima bez rashladnih uređaja.

Švarcvald torta – Ukoliko ne znamo šta, u poslastičarnici ćemo sigurno naručiti Švarcvald tortu. Možda ćemo malo i izlomiti jezik, ali će svakako vredeti. Kako je ova torta dobila naziv? Impozantnog izgleda i bogatog ukusa, ova torta se ne zove po Švarcvald-planinama već po rakiji/likeru koji je karakterstičan za to područje. Višnjevačom se natapuju kore pa dobijaju karakterističan miris. Kako, kad i gde je nastala ova torta nije do kraja razjšnjeno, ali jedna od verzija je da boje torte simbolišu boje nošnje žena koje žive u podnožju Švarcvald-planina.

Reform-torta – Još jedna od obaveznih u recpetima torti svakog domaćinstva, ali s nejasnom istorijom naziva. Neki smatraju da je napravila reformu svojim ukusom među tortama, drugi smatraju da je potrebna prava reforma da bi se ova torta napravila (šta god to značilo!). Jedna od najprihvaćenijih verzija je da je ovu tortu osmislila i napravila drugarica partizanka u čast reformi koje su nastupile posle Drugog svetskog rata. Ova torta je kasnije pomalo menjala svoj sastav, a i nazive, pa je sad poznata i kao Kinder-torta i sl.

Vasina torta – Ni običnijeg imena ni više priča i verzija oko istorije ove torte. Jedna od priča je da je torta dobila naziv po imenu Vase Pelagića, autora čuvene knjige „Narodni učitelj“, u kojoj je objavio niz recepata za narodne lekove po kojima su lečene mnoge generacije. Druga priča kazuje da je naziv dobila po Vasi iz Paraćina i to da ju je tako nazvala zahvalna tašta. Naime, Vasa se oženio Jelenom, krhkom devojkom koja je imala poteškoća u trudnoći. Da bi spasio njen i život deteta, on je odveo Jelenu u Beč gde se porodila, a lekar je sačuvao život, i njen, i deteta. Iz zahvalnosti zetu, Jelenina majka je umesila tortu i nazvala je Vasina torta. Treća verzija priče kaže da je za naziv  zaslužna urednica ženske strane „Politike“ Spasenija Pata Arsenijević, dakle, urednica „Ženske strane“ u „Politici“;  ona je imala recept za tortu koji je planirala da objavi, ali ne i naziv. U tom trenutku je ušao čovek u redakciju koji se zvao Vasa i tražio je nekog. Urednica je tortu nazvala Vasina, a čoveka uputila na onog kog je tražio.

Zaher torta – Ima bajkovitu priču s austrijskog dvora iz XIX veka. Vojvoda koji je hteo da zadivi svoje goste, naredio je dvorskom poslastičaru da napravi tortu koja će zadiviti sve. Poslastičar se razboleo i izazov je pao na njegovog 16-godišnjeg pomagača Zahera. Mladić je napravio tortu od sastojaka koje je imao u tom trenuku, zadivio sve plemiće na prijemu i ostavio nam svima tortu u kojoj se i dan danas uživa…

Autorka teksta: Gordana Ivković

Izvor: http://www.gost.rs

Priredio: V. V. M.oOOo