LAŽAN CAR ŠĆEPAN MALI

Određene osobe koristile su situaciju, pa su se predstavljale kao carevi, plemići i lobisti… Crna Gora je imala cara-samozvanca

 

Lažni car Šćepan Mali samozvani crnogorski car

Iako se lažno predstavio, stvarno je vladao i bio veoma dobar vladar: Šćepan Mali

 

Nepoznat stranac, došao je u Crnu Goru, proglasio sebe ruskim carem Petrom III – i postao vladar te države!…

Veliki Petar Petrović Njegoš u predgovoru svojeg remek dela i poeme Lažni car Šćepan Mali kaže: „Šćepan Mali bio je laža i skitnica, ali je znamenitu epohu u Crnoj Gori i u okolini učinio imenujući se ruskijem carem.(…) Zbog važnosti događajah i zbog čudnovatosti Šćepanove ja sam željeo štogod o njemu napisati.

Do danas se ne zna ko je ni odakle bio muškarac koji se predstavio kao Šćepan i koji se 1766. pojavio u Stolivu, u Boki Kotorskoj. Nekoliko meseci, zadržao se, tu, a onda se uputio u unutrašnjost Crne Gore gde se bavio lečenjem travama.

Mnogo priča…

Nekima je govorio da je iz Austrije, nekima iz Trebinja, nekima da je iz Bosne, iz Dalmacije, iz Janjine, Donje Neretve… Ponekad i da je Crnogorac, zatim da je iz Mostara, a još veću misteriju, stvaralo je to što je povremeno izgovarao reči čije značenje ni danas niko ne može da objasni: „Rud danija tanija“ ili „Pane irudanija“.

Ne zna se ni kad je i ni kom prvi put, navodno, u poverenju, rekao da je on zapravo Petar III, ruski car, to jest odbegli ruski car…

Inače, car Petar III – bio je svrgnut i ubijen 1762. u dvorskoj zaveri koju je predvodila carica Katarina II Velika, njegova supruga, a povremeno bi od tad u Evropi i Rusiji neko sebe proglasio ovim monarhom nesrećne sudbine.

Crna Gora je u to doba bila jedna primitivna zajednica bez ikakvog reda. Koristeći podršku onih Crnogoraca koji žele da se u zemlji uvede kakav-takav zakon, na Svenarodnom zboru, na Cetinju,  1767. on biva izabran za Gospodara naroda i države i proglašen za „cara“ – i vlada Crnom Gorom do 1773.

Car Šćepan Mali, vladao je Crnom Gorom od 1767. do 1773, predstavljajući se kao ruski car Petar III Romanov. Učvrstio je centralnu vlast, suzbijajući plemensku neslogu.

Ovaj stranac, lažan car, svakako bez ikakvog iskustva u vladanju, tokom šest godina, koliko je proveo na prestolu – učinio je mnogo za Crnu Goru…

– Razdvojio je državnu vlast od crkvene!…

– Uspeo je da suzbije svađe među crnogorskim plemenima i da strogim kaznama suzbije krvnu osvetu!…

– Osnovao je prvi Stalan sud sastavljen od 12 plemenskih starešina!…

– Formirao je svoju Telesnu gardu kao prvi stalan odred vojske!…

– Počeo je izgradnju puteva i naredio popis stanovništva i imovine!…

– Govorio je da mu je krajnji cilj oslobođenje i ujedinjenje Srpskog Carstva na čijem bi, čelu, on, bio!…

Izgradnja institucija…

Izgradnja stabilne Crne Gore nije odgovarala nijednoj velikoj sili zainteresovanoj za Balkan – Rusiji, Turskoj, Austriji i Mletačkoj Republici. Prva je uputila zvaničnog predstavnika da ga protera iz Crne Gore, druga je pripremala veliku vojsku da ga ubije, treća je naređivala svojim slovenskim podanicima da izbegavaju bilo kakve veze s njim, dok se četvrta pripremala da ga otruje.

Skadarski sandžak-beg Bušatlija, razglasio je da će za glavu Šćepana Malog – dati onoliko zlata – koliko ta glava bude teška. Lažnom caru je sluga, podstaknut ovim obećanjem, jedne večeri – odsekao glavu i odneo je u Skadar gde ju je zamenio za zlato.
Šćepan Mali, ili kako god da se zvao, sahranjen je u Manastiru „Donje Brčele“…

Posle njegove smrti, u Crnoj Gori – opet je zavladao haos, a sve što je on učinio na unapređenju države, zaboravljeno je!

 

Izvor: http://www.kurir.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo